Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından milyonlarca üniversite adayı öğrenci tercih dönemi heyecanını yaşıyor. Tercih işlemleri 27 Temmuz ile 8 Ağustos tarihleri arasında devam ederken, ekonomik şartlar öğrencileri kara kara düşündürüyor. Büyükşehirlerde fahiş oranda zamlanan kira ve yurt fiyatları, ekonomik krizden kaynaklı olarak artan hayat pahalılığı adayları çaresizliğe itiyor. Ailelerine yük olmak istemeyen adaylar ya yaşadığı şehirde okumak istiyor ya da küçük şehirleri tercih ediyor.

Üniversite tercih süreçleri devam etmesine karşın öğrenciler, okumak istedikleri bölüm ve şehirlerden daha çok, maliyeti düşük ve yaşayabilecekleri hatta 4 yılı tamamlayabilecekleri şehirleri seçmek için büyük bir sınav veriyor.

BARINMA MALİYETLERİ TERCİHİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL

Milyonlarca üniversite öğrencisi adayının tercih süreci devam ediyor. Tercih kılavuzunun yayınlanmasıyla birlikte istedikleri bölümlerin puan ve sıralamalarını takip eden adayların önünde bir de ekonomi sınavı var. Seçimlerin ardından derinleşerek devam eden ekonomik krizin yansımalarını yakından hisseden üniversite öğrencisi adaylarını büyükşehirlerde okuma maliyeti kara kara düşündürüyor. Devlet yurtlarının yetersizliği nedeniyle özel yurtlarda kalmak zorunda kaldıklarını gören adaylar, okumak istedikleri İstanbul, AAnkara ve  zmir gibi büyükşehirlerde yurt fiyatlarını araştırıyor. Buna göre geçtiğimiz yıl büyükşehirlerin genelinde özel yurtların yıllık ücreti ortalama 25 bin lira civarında iken bu sene en düşük ücret ortalama 50 bin liraları buluyor. Özel yurtların dışında kiralık ev bulmak, adaylar için zor bir seçenek olarak görülürken, yüzde 200’ü bulan zamların yanı sıra, ulaşım, gıda ve hayat pahalılığı yüzünden üniversite okumak için büyükşehirleri tercih etmekten kaçınıyor.

YA YAŞADIKLARI ŞEHRİ YA DA KÜÇÜK ŞEHİRLERİ TERCİH EDİYORLAR

Tercih dönemi sürecinde çocuklarına yardımcı olmak isteyen aileler ise şimdiden bütçe hesaplamalarına başladı. Asgari Ücret ve emekli maaşlarına yapılan zamların enflasyon karşısında erimesiyle birlikte ekonomik zorluk yaşayan aileler, mutfak, kira, ulaşım giderlerinin yanı sıra şimdi de çocuklarının üniversite eğitimi masraflarını düşünmek zorunda kalacak. Yurt masrafı, ulaşım ve öğrencilerin temel ihtiyaçları için aylık en az 5-6 bin lira bütçe ayırması gereken ailelerinin yaşadığı maddi zorlukları gören üniversite öğrencisi adayları, ailelerine yük olmamak adına yaşadıkları şehirleri tercih ediyor. Böylelikle barınma ve ulaşım sorununu çözebileceğini düşünen adaylar, puan ve başarı sıralamasına göre daha iyi üniversite ve şehirlerde okuyabilecek olmasına rağmen küçük şehirlerde üniversite eğitimlerini görecekler. Diğer taraftan büyükşehirlerde okumak için tercihte bulunmak isteyen öğrencilerin 4 yıllık eğitim süreçlerini ekonomik açıdan tamamlayıp tamamlayamayacağı konusunda belirsizlik yaşanıyor.

Kaynak: Milli Gazete/ Ali Ekber