Türkiye'de üreticiler, 12 liraya aldıkları ayçiçek yağını 10 liraya satamadıklarını belirtiyor. İktidarın üreticiler açısından güvenli bir politika oluşturamadığını belirten CHP'li Okan Gaytancıoğlu, "Bitkisel yağ krizi kapıda" dedi. Üreticinin ayçiçeği ekmeyeceğini belirten Gaytancıoğlu, "Çukurova'da ayçiçeği ekilmesi beklenen yerlere şeker pancarı, pamuk ekiliyor. Çünkü üretici ayçiçeğinden geçtiğimiz yıl zarar etti" dedi.

Türkiye'de pandemi sonrasında üretiminde yüzde 10 ile 15 arasında artış yaşanan ayçiçek yağında üreticiler kriz yaşamaya başladı. Türkiye'nin en büyük üretici kuruluşlarından Trakya Birlik, ayçiçek fiyatının alımını 12 lira olarak belirlerken üreticiler ürünlerini 10 liraya satmakta zorlanıyor. CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu, mecliste düzenlediği basın toplantısında iktidarın üreticiler açısından güvenli bir politika oluşturamadığını, çözümü ithalatla, gümrük vergilerini sıfırlamakla bulmaya çalıştığını belirterek "Bitkisel yağ krizi kapıda" dedi.

Vatandaşın güvenli gıdaya ulaşmasını, üreticinin de kazanmasını isteyen bir anlayıştan yana olduklarını söyleyen Gaytancıoğlu, "Türkiye'ye ciddi anlamda ayçiçeği yağı ve ayçiçeği tohumu girişi var. Gelecek hiç de iyi değil. İktidar, ne üreticiyi ne tüketiciyi koruyabiliyor. Üretici zarar ediyor." diye konuştu.

'ÜRETİCİ AYÇİÇEĞİ EKMEYECEK'

Gaytancıoğlu, üreticinin 12-13-14 liradan sattığı ayçiçeğini 10 liradan satamadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Trakya Birlik, şartlarını zorlayarak 12 liradan ürün alımı yaptı. Elinde ciddi stok var. Şu an zarar ediyor. Trakya Birlik zarar ederse, üretici zarar etmiş oluyor. Bu zararı görüp de gümrük vergilerini sıfırlayan bir iktidarla karşı karşıyayız. Üretici, 2022'de rekor bir üretim gerçekleştirdi. Ama sıkı durun, 2023 hüsran olacak. Üretici ayçiçeği ekmeyecek. Çukurova'da bunun göstergeleri başladı. Çukurova'da ayçiçeği ekilmesi beklenen yerlere şeker pancarı, pamuk ekiliyor. Çünkü üretici ayçiçeğinden geçtiğimiz yıl zarar etti."

Kaynak: Karar