İsrail’e bombalar yetmiyor, Filistinliler açlıkla da yok ediliyor. Lahey kararına rağmen Gazze’ye gıda girişi son bir ayda yarı yarıya azaldı. Kuzeyde iki bebeğin açlıktan öldüğü duyuruldu. Nüfusun dörtte birinin kıtlığın eşiğinde olduğunu ve gıda konvoylarının sistematik olarak engellendiğini belirten BM ‘Su tükenmek üzere. Tarım üretimi mayısta çökecek’ uyarısı yaptı.

ABD Başkanı’nın dondurma yerken duyurduğu ateşkeste soru işaretleri ağır bastı. Gazze’deki insani trajedi ise en üst seviyeye ulaştı. Uluslararası Adalet Divanı’nın, gıdaya erişimin sağlanmasına dönük kararına rağmen şubatta kente giren yardım geçen aya göre yarı yarıya düşerken konvoyların sistematik olarak engellendiği belirtildi. BM Gıda Örgütü’nden Maurizio Martina “Su tedariki yüzde 7’ye geriledi. Tarım üretimi en iyi ihtimalle mayısta çökecek” dedi.

BM İNSANİ YARDIM DİREKTÖRÜ: NÜFUSUN DÖRTTE BİRİ KITLIĞIN EŞİĞİNDE

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi Direktörü Ramesh Rajasingham da nüfusun dörtte birinin kıtlığın eşiğinde olduğunu belirtti. Korkunç haber ise Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’ndan geldi. Kemal Advan Hastanesi’ndeki iki çocuğun yetersiz beslenme ve sıvı kaybı nedeniyle öldüğü duyuruldu. Korkunç tablonun insanlığın gözü önünde yaşanması vicdanları isyan ettirdi. Bir milletin soykırıma uğratılması karşısında derhal caydırıcı önlem alınması gerektiği belirtildi.

Öğrencilerin Zulme Karşı Yükselen Sesi Dünyada Yankı Buluyor: Vicdanları Bastıramıyorlar Öğrencilerin Zulme Karşı Yükselen Sesi Dünyada Yankı Buluyor: Vicdanları Bastıramıyorlar

KONVOYLAR 23 OCAK’TAN BU YANA GİREMİYOR

Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Yardımcısı Carl Skau “Bugün Gazze’de neredeyse 2.2 milyonluk nüfusun tümü gıda yardımına muhtaç” dedi. Kentin kuzeyinde iki yaş altı çocuklardan 6’sından birinin şiddetli gıdasızlıkla mücadele ettiği belirtildi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric ise kentin kuzeyine 23 Ocak’tan beri insani yardım konvoylarının ulaşamadığını bildirdi.
2902krt01a-tum.jpg

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Hakkında soykırım davası süren İsrail, hiçbir insani kurala uymayarak Gazze halkını silahların yanı sıra açlıkla da soykırıma maruz bırakıyor. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 4 aydan uzun süredir saldırılarıyla açlığa sürüklediği ve insani yardımın girişini engellediği Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya’da 2 bebeğin açlıktan öldüğünü duyurdu. Bölgede açlığın kritik eşiğe ulaşması nedeniyle Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fransa’ya ait uçaklardan paraşütle yardım indirildi. Pek çok Filistinli, yardımları alabilmek için sahile gitti. Yardımların bazılarının denize inmesi üzerine bazı Gazzeliler ufak balıkçı tekneleriyle, bazıları ise yüzerek yardımlara erişmeye çalıştı. Ürdün Ordusu’ndan yapılan açıklamada da Gazze Şeridi’nin kuzey bölgelerine havadan insani yardım indirme operasyonuna Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın da katıldığı bildirildi.

Açıklamada Kral’ın uçakların Kral 2. Abdullah Hava Üssü’nden kalkışından önce hazırlık ve yükleme aşamalarını doğrudan takip ettiği belirtildi. Yardımların besin değeri yüksek hazır öğünler de dahil olmak üzere yardım ve gıda malzemeleri içerdiği belirtilen açıklamada, operasyonda yardımların Gazze Şeridi kıyılarına atılarak doğrudan halka ulaştırılmasının amaçlandığı ve uçakların alçak irtifalarda uçtuğu kaydedildi. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Müdür Yardımcısı Maurizio Martina, “Bugün Gazze halkı, çatışma nedeniyle korkunç boyutta gıda güvensizliği ve yüksek kıtlık riskiyle karşı karşıya” uyarısında bulundu.

Martina, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) ölçeğine göre Gazze’de 378 bin kişinin ‘felaket’ olarak adlandırılan 5’inci seviyede yer aldığına dikkat çekti. Martina, bunun 5 evden birine tekabül ettiğini belirtti. Martina ayrıca, “Su tedariki yüzde 7’ye geriledi. Tarım üretimi en iyi ihtimalle mayısta çökecek” dedi. Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Yardımcısı Carl Skau da konuya ilişkin açıklamasında “Bugün Gazze’de neredeyse 2,2 milyonluk nüfusun tümü gıda yardımına muhtaç” ifadelerini kullandı.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Cenevre Temsilcisi ve Koordinasyon Birimi Direktörü Ramesh Rajasingham ise “Gazze’de bugün nüfusun dörtte biri kıtlığın eşiğinde” uyarısında bulundu. Rajasingham, Gazze’nin kuzeyinde iki yaş altı çocuklardan 6’sından birinin şiddetli gıdasızlıkla mücadele ettiğinin altını çizdi. Uluslararası Adalet Divanı’nın, gıdaya erişimin sağlanmasına dönük kararına rağmen şubatta kente giren yardım geçen aya göre yarı yarıya düşerken konvoyların sistematik olarak engellendiği belirtildi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze’nin kuzeyine 23 Ocak’tan beri insani yardım konvoylarının ulaşamadığını bildirdi.

MÜSLÜMANLARDAN BİDEN’A ‘ÇEKİMSER OYLA’ UYARI

ABD Başkanı Joe Biden, Demokrat Parti’nin önceki gün Michigan eyaletinde yapılan ön seçimini kazandı. Ancak Biden Gazze politikası yüzünden oy kaybetti. Michigan’da on binlerce Demokrat Partili seçmen Biden’ı protesto ederek “çekimser” oy kullandı. Eyalette oyların çoğu sayılırken, Biden oyların yaklaşık yüzde 80’ini aldı. Oy kullananların yüzde 14’ü ise çekimser kalarak Biden’ı protesto etti. Çekimser oy kullanan seçmenlerin sayısı 100 bine yaklaştı. Michigan, ABD’de başkanlık seçimlerinin kritik eyaletlerinden biri olarak görülüyor. 2016 ve 2020’de, eyalette seçimi kazanan aday ABD Başkanı seçilmişti. Aynı zamanda ABD’de Arap asıllı en fazla kişinin yaşadığı eyalet. Eyalette Aktivistler son haftalarda seçmenlere “Demokratları protesto etme” ve “çekimser” oy kullanma çağrıları yapmıştı.

KENDİNİ YAKAN ASKER SAVAŞ SUÇU BELGELERİNİ GÖRMÜŞ

İsrail’in Gazze’ye saldırılarına tepki olarak kendini ateşe veren ve hayatını kaybeden ABD askeri Aaron Bushnell’in arkadaşı, Bushnell’in kendisine “Filistin’deki soykırıma ABD ordusunun dahil olduğuna” ilişkin belgeler gördüğünü söylediğini öne sürdü. The New York Post’un haberine göre, Bushnell’in arkadaşı olduğu belirtilen bir kişi, hayatını kaybeden askerin, ABD ordusuna dair “gizli bilgileri” öğrenmesinin ardından 24 Şubat’ta kendisini aradığını iddia etti. Ölen askerin arkadaşı, Bushnell’in telefon konuşması sırasında gördüğü bilgilere ilişkin “söylendiğini ve sesinin korkulu olduğunu” savundu. Bushnell’in arkadaşı, “Bana bölgede birliklerimizin olduğunu ve orada birçok Filistinliyi öldürdüklerini söyledi.” ifadesini kullandı. Arkadaşı, “İntihar, Aaron’ın yapacağı bir şey değildi.” dedi.

HAMAS: MÜZAKERELERDE ESNEKLİK GÖSTERİYORUZ

İsrail Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Gazze Şeridi’nde İsrail’le ateşkes ve rehine takası sağlanması için arabulucular aracılığıyla devam eden görüşmeleri değerlendirdi. Haniye, dün yaptığı açıklamada, Hamas’ın ‘İsrail ile müzakerelerde esneklik gösterdiğini ama aynı zamanda savaşmaya devam edebileceğini’ söyledi.

Haniye, televizyonda yayınlanan açıklamasında, işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te bulunan Filistinlilere seslenerek 10 Mart’ta, Ramazan’ın ilk gününde ibadet etmek için Mescid-i Aksa’ya yürüme çağrısında bulundu. İsrail de pazartesi günü yaptığı açıklamada, Mescid-i Aksa’da Ramazan ayı boyunca ibadet edilmesine izin verileceğini ama ‘güvenlik ihtiyaçlarına göre sınır getirilebileceğini’ bildirmişti. İsmail Haniyeh, açıklamasında, İsrail’e işaret ederek, “Gazze’deki açlık komplosunu kırmak için inisiyatif almak Arap ve İslam ülkelerinin görevidir” ifadelerini kullandı.