Seçimin ardından ekonominin rotası ‘Olması gerekene dönüş’e çevrilince serbest kalan kur zamları tetikledi. Ekonomik verilere ilişkin tahminler de ‘rasyonalite’ etkisiyle tırmandı. Doların yıl sonunda 23 lira olacağı öngörülürken sandıktan sonra beklenti 26 liraya çıktı. Enflasyonda da tahminler seçim öncesine göre yükseldi.

Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından en acil konu olan ekonomide yeni bir anlayış beklentisi öne çıktı. Hazine Bakanı Şimşek’in “Rasyonaliteye dönüş zorunluluk” sözleri de ümitleri artırdı. İlk etki ise kurda yaşandı. Barajların kaldırılmasıyla döviz rekor seviyelere geldi. Kurdaki tırmanışla iğneden ipliğe zam sağanağı başladı. Yeni dönem tablosunun döviz ve enflasyona ilişkin tahminleri de yukarı taşıması dikkat çekti.

YILSONU DOLAR TAHMİNİ 26 LİRAYA YÜKSELDİ

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Acı reçetenin katlanacağını veriler yansıttı. Merkez Bankası’nın katılımanketinde mayıs ayında yılsonu dolar beklentisi 23 lira seviyesindeyken son ankette 26 lirayı aştı. Yılsonuna ilişkin enflasyon tablosun da da benzer şekilde tahminler yukarı yönlü revize edildi. Gecelik faizde de yılsonu tahmini yüzde 9.21 seviyesindeyken oran iki kat artışla yüzde 18’e tırmandı. Uzmanlar MB’nin 22 Haziran’da 900 puan faiz artışı yapabileceğini de dile getirdi.

1706krt01a-tum.png

Türkiye seçimlerden sonra yeni bir ekonomi politikası için kolları sıvadı. 28 Mayıs’tan geriye dönüp bakılmaz halde olan ekonominin geldiği durum ortadayken, şimdi toparlanmak için bütün doğru bilinen yanlışlardan tek tek dönüleceği konuşuluyor. Bunun için ilk hamle de ekonomi yönetiminde yapıldı. Eski bakanlardan olan Mehmet Şimşek yeniden Hazine ve Maliye Bakanı olurken, Merkez Bankası’nın başına da Hafize Gaye Erkan getirildi.

Erkan’ın ABD’de popüler bir isim olması nokta atışı olarak yorumlandı. Fakat eski başkan Şahap Kavcıoğlu’nun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) atanması soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Bu girişimle birlikte Erdoğan’ın Şimşek’e tam yetki vermediği gündeme gelirken, iddialara göre Şimşek’in bazı atama istekleri de engellendi.

Fakat buna rağmen Şimşek, objektif ve sert tedbirler almak için kolları sıvadı. Dün TÜSİAD üyeleriyle bir araya gelen Şimşek, akşam üstü de bankalar birliğiyle toplantı yaptı. Görüşme sonrasında açıklama yapan Şimşek “Bu dönemde yeni program çalışmaları çerçevesinde toplumun bütün kesimleriyle iş alemi ile de finans sektörü ile de sendikalarımızla da bütün kesimlerle istişare edeceğiz. İnşallah ülkemizin yatırım, ihracat, üretim, istihdam noktasında güçlü bir şekilde, toplumda tabii ki refah artışını sağlayacak bir modelle yolumuza devam edeceğiz. Bu istişari bir toplantı. Türkiye ekonomisini ve bankacılık sektörünü konuştuk. İlginiz için teşekkür ediyorum. Ben doğrusu bu kadar ilgi olacağını beklemiyordum. Bu aşamada söyleyeceklerim bunlar” dedi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapılan görüşmelerinin oldukça yapıcı geçtiğini söyledi. Finans sektörünün yapısının çok güçlü olduğunu söyleyen Çakar makroekonomik politikalara destek vereceklerini belirtti.

Çakar “Hükümet kurulalı henüz 10 gün kadar oluyor. Sayın Bakan ilk görüşmelerden bir tanesini finans sektörü ile Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ile yaptı. Aslında belli periyotlarla hem bakanlarımızla hem otoritelerle, Merkez Bankası ve BDDK ile benzer toplantılar yapıyoruz. Sektörün sorunlarını, küresel ekonomideki gelişmeleri beraber masaya yatırıyoruz. Bugün de çok iletişime açık, samimi bir toplantı oldu. Finans sektörünün yapısı çok güçlü. Biz de kalkınmaya finans sektörüne destek vermek için hep beraber çalışıyor olacağız. Bankacılık sektörünün aktifine yönelik olarak da pasifine yönelik olarak da her konu tartışıldı ve notlarını aldılar. Büyümenin finansmanında bankacılık sektörünün amiral gemisi olduğunu biliyoruz. O nedenle iş birliği içinde olmak çok önemliydi. Bu da bunun ilk adımıydı” şeklinde konuştu.