İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın HSK’ye gönderdiği raporda, rüşvetle milyonlarca lira gasp edenlerin nasıl tahliye edildiği ortaya çıktı. Gazeteci Timur Soykan'ın aktardığı raporda Uçar, usulsüz tahliyelerin yapıldığını vurguladı. Başsavcı Uçar, haberlere erişim engeli kararlarının para karşılığı verildiğini de belirtti. Uçar, bazı yargı mensupların her türlü 'kirli işe' girdiğini de belirtti.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, Hâkimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderdiği raporda, rüşvet verilerek milyonlarca lira gasp edenlerin nasıl tahliye edildiğini aktardı. BirGün yazası Timur Soykan, bugünkü yazısında İstanbul Adliyesi’ndeki rüşvet iddialarını yazdı. Soykan, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, HSK’ye gönderdiği yazıdaki iddiaları aktardığı yazıda, uyuşturucu kaçakçılarının, yasadışı bahisçilerin, milyonlarca lira gasp edenlerin nasıl tahliye edildiğini ortaya koydu. Ayrıca Başsavcı Uçar, haberlere erişim engeli kararlarının para karşılığı verildiğini de belirtti.
Uçar’ın yazısını aktaran Soykan, “Başsavcı İsmail Uçar, rüşvet, iş takibi, aracılık, usulsüzlük iddialarını bir yazıya dönüştürdü ve 6 Ekim 2023 günü Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği’ne gönderdi. Başsavcı’nın yazısında, 7 yıl İstanbul Anadolu Adalet Komisyonu Başkanlığı yapan ve 1 Eylül’de İstanbul Adalet Komisyonu Başkanlığı’na atanan Bekir Altun hakkındaki şok iddialar da yer aldı” dedi.
Uçar bazı yargı mensupların her türlü “kirli işe” girdiğini belirterek, İstanbul Anadolu Adliyesi özelinde iş takibi ve aracılık yapan, rüşvete tevessül eden yargı mensuplarıyla ilgili HSK bilgilendirilerek önlem alınmaya çalışıldığını söyledi. Uçar’ın yazısında, “Kapalı kapılar ardında, meslektaş sohbetlerinden İstanbul Anadolu Adliyesi’nde para karşılığı sulh ceza hâkimliklerinde erişimin engellenmesine dair kararlar verildiği, usulsüz tahliyeler yapıldığı duyumları alındı” dedi.
‘HAKİM KENDİNE DOSYA AYARLIYOR’
Soykan’ın söz konusu iddiaları aktardığı yazısının bir kısmı şöyle: “İsmail Uçar, yazının devamında bu iddialarla ilgili konuştuğu Anadolu Adalet Komisyonu Üyesi Nihat Zincirli’nin kendisine verdiği bilgileri aktardı. Nihat Zincirli’nin eşi Anadolu 4. Sulh Ceza Hâkimliği müdiresiydi. Anadolu 4. Sulh Ceza Hâkimi Sidar Demiroğlu’nun garip davranışlarını eşine anlatmıştı.
Onun iddiasına göre; Hâkim Sidar Demiroğlu, nöbetçi olmadığı günlerde dahi dosyalarla ilgileniyordu, bazı dosyaların kendi mahkemesine kaydedilmesi için katiplere baskı yapıyordu. Bunun üzerine Nihat Zincirli, 7 yıldır Anadolu Adalet Komisyonu Başkanı olan Bekir Altun ile görüştü. 4. Sulh Ceza Hâkimi Sidar Demiroğlu’nun kendine dosya ayarlamaya çalıştığını iletti. Birkaç gün sonra Bekir Altun “İstanbul Anadolu Adliyesi’nde para karşılığı iş takibi yapan meslektaşlar kim olabilir” diye sordu.
Nihat Zincirli “4. Sulh Ceza Hâkimi Sidar Demiroğlu’nun bu işlere meyilli olduğunu söyledi. Ancak Komisyon Başkanı Bekir Altun, giderayak Sidar Demiroğlu’nun kararnamede Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olması için HSK’ye öneride bulundu. Nihat Zincirli bunu duyunca moralinin çok bozulduğunu Başsavcı İsmail Uçar’a söylemişti.
TAHLİYE ETTİKLERİNİ YARGILAYACAK
Adliyede parası olanın kurtulduğu bir çark kurulmuştu. İddiaya göre; savcıların tahliyeye itirazlarını peşi sıra reddeden hâkimler eski Anadolu Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun’un HSK’ye önerisiyle o makamlara yerleşmişti. Üstelik skandal tahliye kararlarını veren 4. Sulh Ceza Hâkimi Sidar Demiroğlu, Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun’un önerisiyle 1 Eylül günü yeni kurulan 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanlığına atandı. Adli işleyişe göre, bu atamada henüz davası bulunmayan mahkemeye yeni davaların duruşmaları veriliyor. Bu durumda şüpheliler için tahliye kararı veren hâkim, aynı sanıkların yargılanacağı davalarda karar verecek. Bu atamaların da sistemin bir parçası olduğu değerlendiriliyor.
‘YARGI MENSUPLARININ MAL VARLIKLARI ARAŞTIRILSIN’
İsmail Uçar yazısında aynı avukatların, sürekli aynı hâkimin nöbetlerini takip ederek tahliye talebinde bulunduklarını da ifade etti ve şöyle yazdı:
“Bu işte menfaat temin eden hâkimlerin tespit edilip HTS kayıtları, banka kayıtları, mal varlığı araştırılması ve sosyal yaşantılarının hâkim-savcı mesleğiyle bağdaşır olup olmadığının tetkikine ihtiyaç bulunmaktadır.”
‘KOMİSYON BAŞKANI METİN GÜNEŞ İÇİN DEVREYE GİRDİ’
İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar, eski Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun hakkında yargı mensuplarının kendisine ilettiği iddiaları anlattı:
Anadolu 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamuoyunda bilinen iş insanı Metin Güneş’in ortağı Necat Gülseven hakkında Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması kararıyla ilgili dosya vardı. Komisyon Başkanı Bekir Altun, mahkemenin hâkimini arayarak “Necat Bey iyi birisidir, ben dosyada suçsuz olduğuna kani oldum. Bu dosyada beraat kararı verelim” dedi. Hâkim talebi kabul etmedi. Sanık Diyarbakır’da başka bir suç işlediği için hükmü açıklandı. Daha sonra ceza istinafta onaylandı. Ancak sanık avukatları yargılanmanın yenilenmesini talep etti. Hâkim baskılara dayanamayarak dosyadan çekildi. Yeni görevlendirilen hâkim beraat kararı verdi. Adliyedeki hâkimler Bekir Altun’un talimatlarına uymayanların görev yerlerinin değiştirildiğini biliyordu. Talimata uymayan 9. Asliye Ceza’nın hâkimi de HSK kararnamesiyle tayin edilecekti. Ancak bir meslek büyüğünün müdahalesiyle İstanbul Anadolu Adliyesi’nde kaldı.