Meclis’teki bütçe görüşmelerinde İsrail ile ticarete ilişkilerine de değenin Bakan Bolat, Türkiye-İsrail dış ticaretinin ekimden bu yana yüzde 48 azaldığına dikkat çekerek, “Ülkenin limanlarına inen mallarımız aslında Filistin’e ulaştırılıyor. Varış yeri İsrail olarak yazılmak zorunda; Filistin’le ticaret mutlaka İsrail üzerinden gerçekleşmek durumunda maalesef” dedi.

22 Yılda Enflasyon Uçtu, Fiyatlar Uçtu, Maaşlar Pul Oldu 22 Yılda Enflasyon Uçtu, Fiyatlar Uçtu, Maaşlar Pul Oldu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 7 Ekim’deki saldırılardan bu yana Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin yüzde 48 azaldığını, uluslararası hukuk gereği zorunlu olarak İsrail limanlarına indirilen malların ise aslında Filistin’e gittiğini söyledi.

Meclis Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçe görüşmesinde milletvekillerinin güncel sorularını da yanıtlayan Bolat, şu bilgileri verdi:

"BM KAPSAMINDAKİ YAPTIRIMLARI TANIYOR VE UYGULUYORUZ"

“Ülkemizden mevcut ticareti devlet şirketleri değil, özel şirketler ve bunların da birçoğu uluslararası firmalar yapmaktadır. Türkiye olarak ihracatımızın yüzde 51’i de Türkiye’ye doğrudan yatırım yapmış uluslararası firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir. İsrail’e yönelik uluslararası düzeyde ve ülkeler düzeyinde alınmış henüz bir ambargo kararı bulunmamaktadır. Biz Türkiye olarak BM kapsamındaki yaptırımları tanıyor ve uyguluyoruz.

VARIŞ YERİ İSRAİL OLARAK YAZILMAK ZORUNDA; FİLİSTİN’LE TİCARET MUTLAKA İSRAİL ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞMEK DURUMUNDA MAALESEF”

İsrail’in haritadaki yerine bakalım: İsrail’in nüfusu 9 milyon 800 bin, 7 milyon 180 bini Yahudi asıllı (yüzde 73), Filistin asıllılar 2 milyon 65 bin (yüzde 21). Ayrıca Batı Şeria’da 3 milyon 250 bin Filistinli var. Gazze’de 2 milyon 230 bin, Doğu Kudüs’te 465 bin. Şunu demek istiyorum: İsrail’in abluka altında tuttuğu bölgedeki nüfusta Filistinliler daha kalabalık, 8 milyon. İsrailliler 7 milyon 200 bin. Ülkemizden Filistin’e gönderilen mallar da Filistin’in kendine ait gümrüğü, limanı olmadığı için İsrail gümrükleri üzerinden girebilmektedir. Varış yeri İsrail olarak yazılmak zorunda. Bu, İsrail tarafından Oslo Anlaşmaları gösterilerek Filistin’le kurduğu ilişki çerçevesinde devam etmekte. İsrail, Filistin’e direkt gönderilen malları tanımamaktadır. Hangi usulle ya da alternatif rotayla yapılırsa yapılsın Filistin’le ticaret mutlaka İsrail üzerinden gerçekleşmek durumunda maalesef.”

Kaynak:  Karar