Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında hazırlanan MASAK raporunda, Halkbank’ın kara para aklanan birçok şirkete 550 milyon TL’den fazla kredi verdiği ortaya çıktı. Raporda, Kaplan’ın 2020’ye kadar ‘Garson (Servis elemanı)’ olarak göründüğü belirtildi.

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturmada hazırlanan ve Kaplan’ın kara para aklama sisteminin incelendiğini, 50 şirketin mercek altına alındığını Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) raporunun detayları ortaya çıktı.

BirGün yazarı Timur Soykan, MASAK raporuna göre, kredi verildiğini yalanlayan Halkbank’ın açıklamalarının aksine, Kaplan’ın kara para akladığı şirketlere 550 milyon TL’den fazla kredi verildiğini yazdı. Soykan, “Yurttaşların parasının mafyaya nasıl peşkeş çekildiği anlatılan MASAK’ın raporunda BDDK’nin inceleme başlatması istenildi. Ancak raporda, diğer bankalardan çeteyle bağlantılı şirketlere kredi verildiğine dair bilgi yer almadı” dedi.

BİR YILDA 25 KREDİ VERİLMİŞ

“Mafyalaşan sistemi ve devlet içindeki kirli güç savaşlarını ortaya koyan bu skandallara her gün bir yenisi ekleniyor.” diyen Soykan’ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

“MASAK raporunda Halkbank’ın bu şirkete kredi yağdırdığı bir tablo ile anlatıldı. 2021-2022 yıllarında 25 kredi verilmiş. Kamu bankasından, yani halkın bankasından mafyanın şirketine verilen toplam kredi miktarı: 480 milyon 515 bin TL.

Halkbank, mafyanın kara parasının aklandığı Ayyıldız Tünel A.Ş.’ye 1 Haziran 2022 tarihinde tek seferde 150 milyon TL kredi vermiş. Üstelik Ayyıldız Tünel A.Ş., bu kredi karşılığında De Solar 7 Limited Şirketi’nin hisselerini rehin göstermiş.

‘GÖSTERMELİK RAPOR’

MASAK, Ayhan Bora Kaplan ile ilgili raporunu hazırlarken Halkbank’tan 150 milyon TL kredi verilirken hisseleri rehin alınan De Solar 7 şirketinin değerleme raporunu istedi. Elbette bir banka, kredi karşılığında kendisine rehin verilen şirketin değerini önceden analiz etmiş olmalıydı. Ancak Halkbank, yurttaşın parasını mafyaya verirken şirket değerleme raporu bile hazırlamamıştı. Sadece şirketin 150 milyon TL’nin çok ama çok altında olan cihaz ve ekipmanlarına dair göstermelik bir rapor kredi dosyasına konulmuştu.”

BANKA YALANLAMIŞTI

Dış Borçta Patlama: Ekonomide Risk Artıyor Dış Borçta Patlama: Ekonomide Risk Artıyor

MASAK raporunun ortaya çıkmasından önce Gazeteci Murat Ağırel, ilk olarak Ayhan Bora Kaplan Çetesi’ne ait şirketlere kamu bankalarından 1,3 milyar TL kredi verildiğini haberleştirdi.

İYİ Parti Milletvekili Turhan Çömez, Halkbank’tan Ayhan Bora Kaplan Çetesi’ne 700 milyon TL kredi verildiğini iddia etti. Bu kredilerde imzası olan Halkbank Ankara 1. Bölge Koordinatörü Kubilay Özdöl’ün İçişleri Bakanlığı’nın talebiyle açığa alındığını öne sürdü. Gazeteci Uğur Dündar ise Ayhan Bora Kaplan Davası’nda sanık olan Koray Özdöl’ün, Halkbank Ankara 1. Bölge Koordinatörü Kubilay Özdöl’ün kardeşi olduğunu ortaya çıkardı. Uzun süre bir bankada yöneticilik yapan Koray Özdöl, bu işten ayrıldıktan sonra Ayhan Bora Kaplan çetesine katılmıştı. Koray Özdöl, Ayhan Bora Kaplan çetesinin mal varlığına çöktüğü Muhammed Sağ isimli iş insanının kafasına silah dayayarak çekler imzalattığı iddiasıyla yargılanıyor.

Halkbank ise bu iddialar üzerine bir açıklama yapmıştı. Açıklamada “Bahse konu şahıs veya ortağı olduğu şirketlere, belirtilen tutarda ve teminatsız kredi kullandırımı söz konusu dahi değildir. Eski bölge yöneticimizin görev değişiminin söz konusu işlemlerle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır” denildi.

Ancak MASAK raporu, Halkbank’ın Ayhan Bora Kaplan’ın kara para akladığı şirketlere en az 550 milyon 515 bin TL kredi verildiğini ortaya koyuyor.

GARSON GÖRÜNÜYORDU

MASAK raporunda; Ayhan Bora Kaplan’ın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışma kayıtlarında 2020 yılına kadar ‘Garson (Servis elemanı)’ olarak göründüğü ve banka hesaplarında bir hareket bulunmadığı anlatıldı. 2020 yılı ve sonrasında ise hayatın olağan akışına aykırı yüksek nakit işlem tutarları ve para transferleri gerçekleştiği belirtildi. Söz konusu paranın kaynağının suç olduğu ve kara para aklandığı tespiti yapıldı.

Editör: Ahmet Kacır