Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun mart ayında gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, bu ay dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 20 bin 98 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 57 bin 280 TL'ye yükseldi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun araştırma sonuçlarına göre, mart ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 20 bin 98 liraya, yoksulluk sınırı ise 57 bin 280 liraya yükseldi. Bu rakamlar, geçtiğimiz aya kıyasla ciddi bir artışın varlığını gösteriyor.

AÇLIK SINIRI BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE BİN 125 LİRA ARTTI

Araştırmaya göre, mart ayında açlık sınırı bir önceki aya göre bin 125 lira, yoksulluk sınırı ise 4 bin 905 lira arttı. Gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 3 bin 780 liralık bir artış gösterdi.

Geçtiğimiz bir yıllık döneme bakıldığında ise açlık sınırında 9 bin 207 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcamalarda 18 bin 524 lira ve yoksulluk sınırında 27 bin 731 liralık bir artış kaydedildiği görülüyor.

GÖRÜLEN FİYAT ARTIŞLARI

Karar'ın haberine göre, Ankara'da en fazla alış-veriş yapılan marketlerden derlenen fiyatlara göre, dengeli beslenmek için yapılması gereken harcamalar da mart ayında önemli bir artış gösterdi. Et, balık ve yumurta gibi temel protein kaynakları için aylık harcanması gereken tutar bir önceki aya göre 527 lira artarak 5 bin 740 liraya yükseldi. Kuru bakliyat için yapılması gereken harcama ise önceki aya göre 2 lira, geçen yılın aynı ayına göre ise 163 liralık bir artışla 411 liraya çıktı.

BİSAM tarafından yayımlanan rapora göre; şubat ayında açıklık sınırı 16 bin 100 lira, yoksulluk sınırı ise 55 bin 691 lira olarak belirlendi. Tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sınırı 25 bin 568 lira olarak açıklandı.

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından yayımlanan rapora göre, şubat ayında açlık ve yoksulluk sınırları belirlendi. Raporda, sağlıklı ve dengeli beslenme kriterleri göz önünde bulundurularak dört kişilik bir ailenin yaşam standartlarına odaklanıldı.

Bu hesaplama sürecinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) harcama grupları, 2003 yılı madde fiyatları, İstanbul Halk Ekmek fiyatları, zincir marketlerin cari ay internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı referans alındı.

AÇLIK SINIRI 16 BİN 100 LİRA

Buna göre, şubatta açlık sınırı 16 bin 100 lira olarak belirlendi. Bu tutar sadece gıda harcamalarını içeriyor. Açlık sınırı dikkate alınarak yapılan hesaplamalar sonucunda ise hanehalkı tüketim harcamaları baz alındığında yoksulluk sınırı 55 bin 691 lira olarak ortaya çıktı.

Emekliyi Yakan AK Parti Düzenlemesi: "2008’deki Düzenleme Yapılmasa Emekli Bugün 26 Bin TL Alacaktı” Emekliyi Yakan AK Parti Düzenlemesi: "2008’deki Düzenleme Yapılmasa Emekli Bugün 26 Bin TL Alacaktı”

Rapora göre, tek başına yaşayan bir bireyin sağlıklı ve dengeli beslenme ile yaşamını sürdürebilmesi için yapması gereken mutfak harcamalarıyla birlikte barınma, ulaşım, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarının toplam tutarı en az 25 bin 568 lira olmalıdır. Dolayısıyla, tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı da bu rakamı temel alarak 25 bin 568 lira olarak belirlendi.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ZİRVEDE

Şubat ayında günlük harcamalarda en yüksek maliyeti süt ve süt ürünleri oluşturdu. Bu kategorideki günlük harcama tutarı 170,72 lira olarak kaydedildi. Et, tavuk ve balık grubu için gereken minimum harcama tutarı ise 109,40 lira olarak belirlendi. Sebze ve meyve için günlük harcama tutarı ise 124,28 lira olarak hesaplandı. Ekmek, sıvı yağ ve şeker gibi temel gıda maddeleri için yapılması gereken harcamalar da ayrıca raporda yer aldı.