Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında, İsrail ile Hamas arasında çatışmalara “insani ara” verilmesine ilişkin konuştu.

Batı Kudüs’ün girişinde İsraillilere yönelik silahlı saldırı gerçekleştirilmesinin Gazze’deki “insani ara”ya etki edip etmeyeceği sorusu üzerine Kirby, söz konusu şiddet olayının uzlaşmanın uzatılması konusunda herhangi bir etkisinin olacağını düşünmediğini söyledi.

Kirby, Gazze’de kalıcı bir ateşkesi desteklemediklerini ancak 7 günlük “insani ara”nın 8, 9, 10’a ve ötesine uzatılmasını görmek istediklerini kaydetti.

Nihayetinde İsrail ve Hamas’ın bu uzlaşmanın uzatılmasına ilişkin parametreler üzerinde anlaşması gerektiğini dile getiren Kirby,  ABD’nin “insani ara”nın uzatılması konusunda destek vereceğini aktardı.

“ARANIN UZATILMASI İÇİN ÇOK ÇALIŞIYORUZ”

Kirby, Gazze halkına daha fazla gıda, su, ilaç ve yakıt ulaştırmak için son bir hafta içinde yapılan sahadaki çalışmaların göz ardı edilmemesi gerektiğini, “insani ara”nın uzatılması için çok çalıştıklarını vurguladı.

İsrail’in, “insani ara” sona erdiğinde abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına devam edeceğini belirttiğini hatırlatan Kirby, İsrail’in Hamas’ın peşinden gitme “hakkı ve sorumluluğu” olduğunu ifade etti.

Kirby, ABD’nin İsrail’i desteklemeyi sürdüreceğini, Gazze’nin güneyindeki sivillerin korunması ve zarar görmemesi için “uygun güvenlik tedbirlerinin” alınması gerektiğini söyledi.

“Uygun güvenlik önlemleri” alınmadığı takdirde Gazze’nin güneyine yönelik yapılacak askeri harekatı desteklemedikleri konusunda çok tutarlı ve net olduklarını aktaran Kirby, savaş konusundaki deneyimlerini paylaşmaları için İsrail’e askeri danışman ve uzman gönderdiklerini dile getirdi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLINKEN, NETANYAHU VE ABBAS İLE GÖRÜŞTÜ

Avrupa’ya Vizesiz Seyahati Unuttuk: 3 Milyar Euro İçin Vizesiz Seyahattan Vaz mı Geçildi? Avrupa’ya Vizesiz Seyahati Unuttuk: 3 Milyar Euro İçin Vizesiz Seyahattan Vaz mı Geçildi?

ABD  Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu turu kapsamında İsrail’e gelen ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Netanyahu ve Savaş Kabinesi ile görüşmesine ilişkin açıklama yayımladı.

Açıklamaya göre, Blinken, ABD’nin İsrail’in “uluslararası hukuka uygun olarak kendisini savunma hakkına sahip olmasını” desteklediğini” ifade etti. Bakan Blinken, İsrail’i sivillerin zarar görmesini önlemek için her türlü tedbiri almaya çağırdı.

Blinken, Gazze’nin güneyine gerçekleşecek herhangi bir askeri operasyon öncesi buradaki sivillerin korunması ve ihtiyaçlarının dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Görüşmede esir takası ve Gazze’ye ulaştırılan insani yardımların hızlandırılması konusu da ele alındı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile Batı Şeria’nın Ramallah kentinde görüştü. Görüşmede, Gazze’ye insani yardım ulaştırılmasını hızlandırmaya yönelik sürdürülen çabaları ele alan Blinken, Batı Şeria’da Filistinli sivillere yönelik aşırılık yanlısı şiddeti kınadığını ve sorumluların hesap vermesinde ısrarcı olmaya devam edeceğini söyledi.

İkili, Batı Şeria’daki Filistinlilerin güvenlik ve özgürlüklerinin arttırılmasına yönelik tedbirlere duyulan acil ihtiyacı da dile getirdi. Blinken ayrıca, ABD’nin bir Filistin devleti kurulması konusunda somut adımlar atmaya kararlı olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Gazze’nin kuzeyinde yaşanan büyük sivil kaybı ve sivillerin yerlerinden edilmesi güneyde tekrarlanmamalı” uyarısında da bulundu.

BLINKEN, İSRAİL CUMHURBAŞKANI İLE DE GÖRÜŞTÜ

Bakan Blinken, bugün, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya gelmiş ve Gazze Şeridi’nde izlenecek yol haritası hakkında İsrail hükümetiyle ayrıntılı görüşmelere devam edeceklerini belirtmişti.

Netanyahu ve İsrail’in Savaş Kabinesi ile de bir araya gelen Blinken, ABD’nin İsrail’in “uluslararası hukuka uygun olarak kendisini savunma hakkına sahip olmasını” desteklediğini” ifade ederek, Gazze’nin güneyine gerçekleşecek herhangi bir askeri operasyon öncesi buradaki sivillerin korunması ve ihtiyaçlarının dikkate alınması gerektiğini vurgulamıştı.

GAZZE’DE SON DURUM

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail'de 7 Ekim'deki saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze’deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi'nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150’den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bini aştı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 248 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze’de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu, işgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 85 Hizbullah mensubu öldü.

ESİR TAKASI MUTABAKATI

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün “insani ara” verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00’de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi.

İsrail ile Hamas arasındaki “insani ara” uzlaşısı kapsamındaki esir takası mutabakatı çerçevesinde şu ana kadar Gazze Şeridi’nden biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 73 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 210 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

Katar, 27 Kasım'da Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda “insani ara”nın 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.

İsrail ordusu, 30 Kasım'da bir tarih belirtmeden “insani ara”nın uzatıldığını duyururken, Hamas, söz konusu aranın 1 gün uzatıldığını açıkladı. (AA)

Editör: Ahmet Kacır