21 Nisan 2023’te, “Bu kardeşiniz iktidarda olduğu sürece faiz yükselemez, Türkiye’de faiz devamlı düşecek” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimden sonra 14 Haziran’da, “Tabii bazı arkadaşlar, ‘Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor’ gibi bir yanılgının içine düşmesin.

Ben burada aynıyım” demişti. Bu sözlerden 2 ay sonra faizler 7,5 puan birden arttı! Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, dünkü toplantısında politika faizini 750 baz puan artırarak yüzde 17,5’ten yüzde 25’e çıkardı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in, Merkez Bankası’na ise Hafize Gaye Erkan’ın atanmasının ardından “iktidarın ısrarla sürdürdüğü düşük faiz” politikasından uzaklaşılırken, seçimlerin ardından üst üste üçüncü kez faiz artışı gerçekleştirildi. 22 Haziran 2023 tarihinde politika faizi, 650 baz puan artırılarak yüzde 8,50’den yüzde 15,00 seviyesine yükseltilmişti. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 15,00’ten yüzde 17,50’ye yükseltilmişti.

MERKEZ, FAİZ ARTIŞI DEVAM EDECEK DEDİ

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25’e çıkardı. Piyasanın beklentisi 250 baz puan artış olacağı yönündeydi.

Merkez Bankası’nın açıklamasında, “Yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir” denildi. Faiz artırımına devam edileceği vurgulanan açıklamada, “Kurul, faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edecektir” denildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 3 yeni üyesiyle gerçekleştirdiği toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 17,5’ten yüzde 25’e çıkardı.

TCMB’den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Kurul’un, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiği belirtildi.

Yakın döneme ilişkin göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret ettiği kaydedilen duyuruda, şunlar aktarıldı:

“Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar, hizmet enflasyonundaki katılık ve vergi düzenlemeleri belirleyici olmaktadır. Bu unsurlara ek olarak, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulma, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğini öngörmektedir.”

“KURUL, SEÇİCİ KREDİ VE MİKTARSAL SIKILAŞTIRMA KARARLARI ALMAYA DEVAM EDECEK”

Duyuruda, Kurul’un, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirdiği aktarılarak, sadeleşme sürecinin, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edeceği bildirildi.

Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin parasal aktarım mekanizmasını güçlendireceği belirtilen duyuruda, Kurul’un, faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edeceği kaydedildi. AA