Diyanet İşleri Başkanı Erbaş TOGG'a Dua Etti, 1,5 Milyon TL’lik TOGG Yerine 15 Milyon TL’lik Audi A8 İstedi Diyanet İşleri Başkanı Erbaş TOGG'a Dua Etti, 1,5 Milyon TL’lik TOGG Yerine 15 Milyon TL’lik Audi A8 İstedi

Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, ekonomik krizin çocukları eğitimden uzaklaştırdığını belirterek, "Çalışma hayatında 2 milyona yakın çocuk işçi bulunmakta ve çocuk işçilerin yaklaşık yüzde 80’i kayıt dışı çalıştırılıyor" dedi. İlgezdi, çocukların okullarda olması gerektiğini belirterek, Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, artan çocuk işçi sayısı konusunda Meclis’in bir irade ortaya koyması gerektiğini vurgulayarak, konu hakkında Meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. İlgezdi, mevcut durumla ilgili bütüncül sosyal politikaların oluşturulması gerektiğinin önemini işaret etti.

'ÇOCUKLARIN AİT OLDUĞU YER OKULDUR'

İlgezdi konuya ilişkin açıklamasına şöyle devam etti:

Yoksulluk çocukların eğitimden uzaklaşarak işçileşmesini de beraberinde getiriyor. Yoksulluk içinde seslerini duyuramayan çocukların haklarının korunması yönelik bütüncül sosyal politikaların oluşturulması, Türkiye’nin en önemli sorundur. Maalesef çocuk işçi sayısı arttı. Çalışma hayatında 2 milyona yakın çocuk işçi bulunmakta ve çocuk işçilerin yaklaşık yüzde 80’i kayıt dışı çalıştırılıyor. 2023 Aralık ayı ve 2024 Ocak ayında en az 47 çocuk iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Çocukların ait olduğu yer okuldur, park ve bahçelerdir, sanayiler, inşaatlar değil. Sosyal adaletin sağlanması yanında şartlar ve fırsatlar bakımından eşitliğin korunması için çocukların yoksulluk ile mücadele edebilmeleri için çözümlerin bir an önce üretilmesi gerekiyor. Ama gelin görün ki; ülke genelinde okul yemeği tüm öğrenciler için tartışmasız en temel hak iken, eğitim öğretim yılı başında okul öncesi eğitimdeki okul yemeği uygulamasının afet bölgesiyle sınırlandırılacağı açıklaması yapıldı.

1-009.jpg

'ÇOCUKLARIMIZ VARLIK İÇİNDE YOKSULLUĞA MAHKUM'

Karar'da yer alan habere göre, Kamu okullarına ayrılmayan bütçe ve kaynaklar özel okul sahiplerine aktarılıyor. Resmi gazetede yayınlanan son yönetmeliklerden biriyle özel meslek liselerine yapılan teşvikler yüzde yüze varan oranda artırıldı. Özel okullarda hafta sonu kurslarının belediyeler eliyle finanse edileceği düzenlemesi ile de birlikte vergilerimiz, emeğimiz özel okul sahiplerine aktarılmaya devam ediyor. Çocuklarımız varlık içinde yoksulluğa mahkum ediliyor. İktidara, bölüşmeye, adalete ve vicdana dokunan çok katmanlı bir gerçek yoksulluk. Çocuklarımız için daha adil ve eşit bir Türkiye mümkün, elinizi taşın altına koymanıza bile gerek yok, kaynakları doğru ve adil olarak kullanmanız yeterli.”