Merkez'in swap hariç net rezervleri, 29 Mart 2024’ten itibaren 66,5 milyar dolarlık iyileşme ile 31 Mayıs Cuma günü artıya geçerek 1,5 milyar dolara çıktı. Ekonomist Serkan Özcan ise konuyu yorumlarken, "Dövizi, faizi, enflasyonu patlatıyorsunuz, gelir dağılımını iyice bozuyor, garibanı açlığa mahkum ediyorsunuz" dedi. Bu durum üzerinden siyaset yapıldığını vurgulayan Özcan, "Sonra da hiçbir şey olmamış gibi sözde düşman olduğunuz faize sarılıp ülkeye tefeci faiziyle döviz topluyorsunuz" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) swap hariç net rezervleri, 29 Mart 2024 tarihinden itibaren 66,5 milyar dolarlık iyileşme göstererek, 31 Mayıs Cuma günü itibariyle artıya geçti ve 1.5 milyar dolara ulaştı. Bu gelişme, ekonomi çevrelerinde geniş yankı bulurken, ekonomist Serkan Özcan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarla dikkat çekti.

ekran-goruntusu-2024-06-04-163232.pngSerkan Özcan

1985'TEN BU YANA NET REZERVLERİN SEYRİ

Özcan, 1985 yılından bu yana olan net rezerv tablosunu yorumlayarak, özellikle 2009 yılı sonrasında gerçekleşen düşüşe dikkat çekti. Bu düşüşün, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini yönetme biçimiyle doğrudan ilişkili olduğunu belirten Özcan, iktidarın döviz politikasını sert bir şekilde eleştirdi.

Resim

'BİR DE REZERVLERİ ARTIRIYORUZ DİYE SİYASET YAPIYORSUNUZ!'

Serkan Özcan, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, hükümetin döviz rezervlerini yönetme biçimini sert sözlerle eleştirdi. Özcan, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini arka kapıdan satış yöntemleriyle tükettiğini ve bu durumun ülke ekonomisine ciddi zararlar verdiğini belirtti. Ayrıca, döviz talebini engellemek için alınan akla hayale gelmeyecek yöntemlerin ve yasakların, ihracatçıların dövizlerini TL'ye dönme zorunluluğunun ve devletin Hazine’sinin kefil edilerek kur farkına KKM (Kur Korumalı Mevduat) garabetiyle garanti verilmesinin ekonomik dengeleri alt üst ettiğini vurguladı.

Özcan, "Dövizi, faizi, enflasyonu patlatıyorsunuz, gelir dağılımını iyice bozuyor, garibanı açlığa mahkum ediyorsunuz. Sonra da hiçbir şey olmamış gibi sözde düşman olduğunuz faize sarılıp ülkeye tefeci faiziyle döviz topluyorsunuz. Bir de dönüp bak gördünüz mü rezervleri artırıyoruz diye siyaset yapıyorsunuz! Pes!!!" ifadelerini kullanarak, hükümetin ekonomi politikalarını ve rezerv yönetimini sert bir dille eleştirdi.

İPA: İstanbul’da Yaşamanın Maliyeti 3,7 Asgari Ücrete Denk İPA: İstanbul’da Yaşamanın Maliyeti 3,7 Asgari Ücrete Denk

Serkan Özcan

@serkanozcan1

Nasıl yönetim ama?? Bir hiç uğruna ülkenin Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini arka kapıdan satıyorsun,

Yetmiyor akla hayale gelmeyecek yöntemlerle, yasaklarla döviz talebini engelliyorsun, İhracatçının dövizini TL’ye dönmesini zorunlu hale getiriyorsun,

O da yetmiyor devletin Hazine’sini kefil edip kur farkına KKM garabetiyle garanti veriyorsun,

Dövizi, faizi, enflasyonu patlatıyorsun, Gelir dağılımını iyice bozuyor, garibanı açlığa mahkum ediyorsun,

Sonra da hiçbir şey olmamış gibi sözde düşman olduğun faize sarılıp ülkeye tefeci faiziyle döviz topluyorsun!

Bir de dönüp bak gördünüz mü rezervleri artırıyoruz diye siyaset yapıyorsun! Pes!!!

Hakan Kara

@ali_hakan_kara

Bir dönemin sonu..

Resim

Editör: Ahmet Kacır