Yerel seçimde en kritik viraja girilirken sahte videolar yine dolaşımda... Yarışın merkezinde bulunan ve bakanların tam kadro mesai yürüttüğü İstanbul’da ikinci kez ‘bozuk otobüs’ kumpası sahnelenmek istendi. Sandığa gölge düşüren mizansen için İBB Başkanı İmamoğlu ‘Ramazan’da Allah akıl versin. Kumpasla seçim kazanacaklarını sanıyorlar ama ahlaksızlığı millet görüyor’ tepkisini gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimine damga vuran ve Erdoğan’ın “Ama montaj ama şu bu” dediği montaj kayıtlar yine gündemde. İstanbul’da yürüyen merdiven kumpası ve İBB Başkanı’nın sesinin değiştirilmesinin ardından halk otobüsünün bozuk gösterilmesi için sahte video hazırlandığı yansımıştı. Seçime 17 gün kala ikinci ‘bozuk otobüs’ kumpası ifşa oldu. ‘İETT araçları sürekli arızalanıyor’ algısı yaratmak için özel halk otobüsünde çekim yapıldığı ortaya çıktı.

‘EKREM YILACAK SANIYORLAR BİR AVUÇ İNSANI BEN YILDIRACAĞIM’

Ardından ‘CHP kongresinde dağıtılan paralar’ iddiası ortaya atıldı. CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın açıklamasında ‘4.5 yıl öncesine ait kayıt 4.5 ay önceki kurultayla ilişkilendirilmek isteniyor. Görüntüler il başkanlığı binasının satın alınmasıyla ilgili’ denildi. İBB Başkanı İmamoğlu yaşananlara sert tepki gösterdi: Ahlak dışı durumu millet görüyor. Allah akıl versin. Kumpasla seçim kazanmaya çalışanlar Ekrem yılacak sanıyorlar. O bir avuç insanı ben yıldıracağım.

1303krt01a-tum.jpg

Vatandaş Ekmek Derdinde İktidar Konak Sevdasında: İktidarın Konak Sevdası Vatandaş Ekmek Derdinde İktidar Konak Sevdasında: İktidarın Konak Sevdası

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin yapıldığı 14-28 Mayıs sürecinde CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik hazırlanan montajlı videolar sahnelenmişti. Videoları miting alanında seçmene izleten Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan, tepkiler sonrası videoların montajlı olduğunu da kabul etmişti.

Yaşananlar sandığa ve siyasete gölge düşürürken, benzer girişimler 31 Mart için de sahnelenmeye başlandı. İktidar İstanbul seçimlerini kazanmak için İBB’nin kötü çalıştığı izlenimi vermek için kurgu videolar hazırlamaya başladı. Bu videoların ilki ocak ayında hazırlandı. Ocak ayında AK Parti için reklam filmi çeken bir şirket, yine İstanbul’da yol ortasına set kurarak arızalı olmayan bir otobüsü arızalı gibi göstermişti. Durumun İBB tarafından fark edilmesi üzerine otobüsün tüm belgeleri iptal edilmişti.

SET KURUP PRODÜKSİYON YAPTILAR

Bu kurku videoya tepkiler bitmeden yenisi ortaya çıktı. İETT’ye bağlı çalışan halk otobüsü, bir reklam ajansı tarafından kiralandı ve ‘arızalı otobüs’ izlenimi verilmesi için reklam filminde kullanıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin otobüs kameralarından tespit ettiği çekimde aracın bozulduğu izlenimi vermek için sis makineleri kullanıldığı görüldü. Sosyal medyaya da yansıyan görüntülerde AK Parti’ye çalışan bir şirketin İstanbul’da arızalı olmayan bir özel halk otobüsünün şoförü ile anlaşıp arızalı gibi gösterdiğini, ardından set kurarak çekim yaptığı belirtildi.

DUMAN İÇİN SİS MAKİNESİ KULLANILDI

Görüntülerde B-1836 numaralı özel halk otobüsü, Başakşehir Millet Bahçesi yanındaki trafiğe kapalı yola girerek, çekim alanına geliyor. Trafiğe kapalı alanda bekleyen otobüsün, trafikte arızalandığı izlenimi vermek için otobüsün önüne ve arkasına araçlar yanaştırılıyor. Trafik çilesi sahnesi canlandırılıyor. Çekimde yaşlı oyuncular önce otobüse bindirilip, daha sonra indiriliyor. Çekim ekibinden biri, otobüsün önüne gelerek otobüsten duman yükseldiği izlenimi vermek için bir sis makinesini çalıştırıyor. Çekimler devam ederken araç kameralarını uzaktan izleyen belediye yönetimi de olan bitene seyirci kalmadı, görüntüleri kayıt altına aldı. Çekimlerin ardından bugün trafiğe çıkan araçla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi soruşturma başlattı. Sosyal medyadan tepki yağdı. Yapılanın sahtekarlık olduğu belirtilirken, montaj ve kurgu videoların sandığa gölge düşürdüğü ifade edildi.