Ekonomik krizin en büyük yansımalarından işsizlik ve geçim derdi, sosyal medyayı bambaşka bir hâle getirdi. İnsanların vakit geçirmek için kullandığı sosyal medya platformları iş bulma ve ticaret alanına döndü. Binlerce kişi Twitter ve Instagram üzerinden “Acil” yazarak ev eşyalarını satışa çıkardı. Ancak gerçekten ihtiyaç sahipleri olduğu kadar, bunu istismar edenler de oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise işsiz sayısını 4 milyon 396 bin kişi olarak açıklayarak, vatandaşın çaresizliğini gözler önüne serdi.

İşkur’un iş ilanlarında uzun kuyruklar oluşuyor, devletin istihdam projeleri bir türlü hayata geçmiyor ve yine vatandaş eziliyor. Ekonomik krizle beraber artış gösteren işsizlik ve geçim derdi, vatandaşları sosyal medyadan yardım istemek zorunda bıraktı. Binlerce kişi Twitter ve Instagram üzerinden “Acil” yazarak ev eşyalarını satışa çıkarıyor. Diplomalı işsizler ise CV’lerini sosyal medyada paylaştı. Ancak gerçek ihtiyaç sahipleri olduğu kadar, bu durumu istismar edenlerde oldu. TÜİK ise işsiz sayısını 4 milyon 396 bin kişi olarak açıkladı. Vatandaş, sosyal medya platformlarından adeta yardım çığlığı attı. 

“ÇOCUKLARIMIN OKUMASI İÇİN BÖBREĞİMİ SATIYORUM”

E-ticaret sitelerini sollayan Twitter ve Instagram’da insanlar gelir oluşturmak için birçok şeyi satıyor. Çamaşır makinesi, buzdolabı gibi birçok ev eşyasının parasızlıktan dolayı satıldığı sosyal medya uygulamaları adeta bitpazarına dönmüş durumda. Bir öğrenci, kirasını ödemek için çamaşır makinesini sattığını paylaşarak, “Ne olur pazarlık yapmayın” notunu düştü. İnsanların işsizlik ve maddi yetersizlikten ne yapacağını şaşırdığı bu dönemde garip ilanlar da paylaşılıyor. Geçtiğimiz günlerde bir kullanıcı, “Çocuklarımın okuması için böbreğimi satıyorum” paylaşımında bulunmuştu.

VATANDAŞA SOSYAL DEVLET YOK

İşsizlik sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Herkese iş bulacak hâlimiz yok” diyerek cevaplamıştı. Herkese iş bulmayıp işsizliği artıran iktidar partisinin her fırsatta övündüğü sosyal devlet anlayışının nerede olduğu sorgulanır hâle geldi. Sosyal medyadan eşyalarını satan, iş arayan sosyal devlet politikası vatandaşları es geçmiş durumda.

4 MİLYON 396 BİN KİŞİ İŞSİZ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun en son açıkladığı 2019 yılı ekim ayına ait işsizlik rakamlarına göre, işsizlik oranı 1,8 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 608 bin kişi artarak 4 milyon 396 bin kişi oldu. Tarım dışı işsizlik oranı 2,1 puanlık artış ile yüzde 15,7 olarak gerçekleşti.

“NE İŞ OLSA YAPARIM”

Sosyal medya uygulamaları sadece e-ticaret sitelerini değil İşkur’u da geride bıraktı. Kimisi çocuklarını okutmak için, kimisi ilaçlarını alabilmek için sosyal medyada iş bulma derdine düştü. Binlerce işsiz vatandaş her gün paylaşımlarda bulunarak yardım çığlığı atıyor. Üniversite diploması, mesleki vasfı olan kişiler bile “Ne iş olsa yaparım” diyerek durumun içler acısı olduğunu gözler önüne serdi.

Kaynak:Milli Gazete/  Furkan Erten