Finlandiya, Birleşmiş Milletler'in desteğiyle yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu'nda bir kez daha dünyanın en mutlu ülkesi seçildiği duyuruldu. Türkiye ise sıralamada oldukça gerideyken, en mutsuzlar ise gençler oldu. 30 yaş altı bireylerin mutluluk düzeyi incelendiğinde Türkiye, 101. sırada kendine yer buldu.

Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Dünya Mutluluk Raporu'nun sonuçları açıklandı. Finlandiya'nın 7.74 puanla yine en mutlu ülke seçildiği raporda, Türkiye'nin geçen yıla göre birkaç basamak yükselerek 4.975 puanla 98. sırada yer aldığı belirlendi. Ancak, Türkiye'nin genç nüfusu üzerinde yapılan kırılım analizi, ülkenin mutluluk konusunda önemli zorluklarla karşılaştığını gösterdi.

İRAN, FAS GİBİ ÜLKELER TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE

Türkiye'de yaş gruplarına göre mutluluk endekslemesi ilk kez bu raporda ele alındı. 30 yaş altı bireylerin mutluluk düzeyi incelendiğinde Türkiye'nin 101. sırada yer aldığı ortaya çıktı. Türk gençleri, yaşadıkları ülkenin toplumsal ve siyasi baskıları altında sıkıntı çekiyor gibi görünüyor. İran, Fildişi Sahilleri ve Fas gibi ülkelerin gençleri, Türkiye'nin önünde yer alırken, bu durum ciddi endişelere yol açtı.

EN MUTLULAR 60 YAŞ ÜZERİ, EN MUTSUZLARSA GENÇLER

Diğer yandan, Türkiye'deki 60 yaş ve üzeri nüfusun mutluluk düzeyi de raporda ele alındı. Ancak, burada da beklenmedik bir sonuçla karşılaşıldı. Türkiye'nin yaşlı nüfusu 92. sırada yer alırken, bu durum, ülkedeki yaşlıların mutluluğunun beklenenden düşük olduğunu gösterdi. Bu sıralamada Türkiye'yi geride bırakan ülkeler arasında Kongo, Mozambik ve Irak gibi ülkeler bulunuyor.

2021'DEN 2023'E KADAR MUTLULUK SEVİYESİ AZALDI

Araştırmada dikkat çeken bir diğer nokta ise Türkiye'nin 2006-2010 döneminden 2021-2023'e kadar olan süreçte mutluluk oranlarının azaldığı oldu. Bu durum, ülkedeki toplumsal ve ekonomik dinamiklerin gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor.

Her yıl hazırlanan Dünya Mutluluk Raporu'nun bu yılki edisyonu yayınlandı... Finlandiya bir kez daha dünyanın en mutlu ülkesi unvanını alırken, Türkiye'nin durumu gözler önüne serildi.

Birleşmiş Milletler desteğiyle bu yıl 12'nci kez hazırlanan Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı... 5.5 milyon nüfusa sahip olan Finlandiya 7'nci kez dünyanın en mutlu ülkesi seçilirken Afganistan ise yine son sırada yer aldı. 

0 ile 10 arasındaki puanlama sistemiyle ülkelerde yaşayan insanların 3 yıllık ortalama mutluluğunu hesaplamaya çalışan uzmanlar ekonomik ve sosyal verileri de kullandı. Finlandiya 10 puan üzerinden 7.74 alırken, Afganistan ise 1.72 puan aldı.

Geçen yıl 106'ncı sırada yer alan Türkiye ise bu yıl birkaç basamak yükseldi. Hazırlanan raporda Türkiye'nin 4.975 puan ile 98'inci sırada yer aldığı görüldü. Türkiye'nin Kongo, Irak, Nepal ve Laos gibi ülkelerin gerisinde kaldığı raporda, Türkiye'nin birkaç sıra altında savaş ve kaosun gölgesinde yaşayan Filistin ve Ukrayna yer alıyor. 

TÜRKİYE'DE EN MUTSUZLAR TÜRK GENÇLERİ

Bu yıl raporda ilk kez yaş gruplarına göre kırılım da gözler önüne serildi... 30 yaş altının en mutlu olduğu ülke Litvanya olurken Türk gençleri ise 143 ülke arasında 101'inci sırada yer aldı. Türk gençlerinin hemen altında Filistinliler yer alırken son yıllarda çok ciddi toplumsal ve siyasi baskı altında olan İran ile birlikte Fildişi Sahilleri ve Fas gibi ülkelerin gençleri ise Türkiye'nin önünde sıralandı.

60 yaş ve üzerindekilerin mutluluk oranları da mercek altına alındı... Danimarka, Norveç, İsveç, İzlanda gibi ülkelerin üst sıraları aldığı listede Türkiye'nin 60 yaş ve üzerindeki vatandaşları ise 92'nci sırada yer aldı. Kongo, Mozambik, Irak gibi ülkelerin yaşlıları Türk vatandaşlarını geride bıraktı. Türkiye'den araştırmaya katılanların yaş kırılımları da incelendi... Araştırmada Türkiye'deki en mutluların 60 yaş ve üzerindeki bireyler olurken en mutsuzlar ise gençler oldu. 

Öte ayndan Türkiye'nin 2006-2010'dan 2021-2023'e kadar mutluluk oranlarının azaldığı görüldü.

Devlet Neyi Bekliyor: ''Türkiyeyi Hedef Alan Bir Aşağılama, Milli Güvenlik Boyutu Olan Bir Konuda Milleti Utandırmayın’' Devlet Neyi Bekliyor: ''Türkiyeyi Hedef Alan Bir Aşağılama, Milli Güvenlik Boyutu Olan Bir Konuda Milleti Utandırmayın’'

Kaynak: Karar