Tarım ve Orman Bakanlığı son 1 yıldır gıdada taklit ve tağşiş listesini yayınlamayarak tarihe geçecek. Vahit Kirişçi’nin Bakanlığı döneminde taklit ve tağşiş listesi hiç yayınlanmazken, ‘hileli üretimde kimler korunuyor? Yılda en az iki kere açıklanması gereken taklit ve tağşiş listesi neden bir yıldır yayınlanmıyor?’ sorusunu gündeme getirdi.

BAKANLIK GIDA DENETİMLERİNE YÖNELİK AÇIKLAMA YAPTI

Tarım ve Orman Bakanlığı Ramazan ayında yapılan gıda denetimleri ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada Bakanlık ekiplerinin Ramazan ayında ülke genelinde 184 bin 711 gıda denetimi yaptığı ve yapılan denetimler sonucunda hileli üretim yapan ve hijyen kurallarına uymayan gıda firmalarına bin 158 adet idari para cezası kesildiği, 4 işyeri için ise savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi.

HİLELİ GIDA ÜRETİMİ YAPAN FİRMALARA BÖYLE Mİ GÖZ AÇTIRMIYORSUNUZ?

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi de açıklamada vatandaşın sağlığıyla oynayanlara göz açtırmadıklarını belirterek, vatandaşın kaliteli, sağlıklı, güvenilir gıda ile beslenmesi için yoğun çaba gösterdiklerini dile getirdi.

HİLELİ GIDA ÜRETİMİ YAPAN FİRMALAR 1 YILDIR AÇIKLANMIYOR!

Bakan Kirişçi, halkın sağlığı ile oynayan firmalara yönelik denetimlerin artırıldığını ve bu firmalara göz açtırmayacaklarını iddia ederken, Bakanlığı döneminde son bir yıldır taklit ve tağşiş listesinin yayınlanmaması dikkat çekiyor.

MÜSİAD ESKİ BAŞKANININ GIDA ŞİRKETİNİN HİLELİ ÜRETİM YAPAN FİRMALAR ARASINDA YER ALMASI KRİZE NEDEN OLMUŞTU!

Gıdada taklit ve tağşiş listesi en son Bekir Pakdemirli döneminde Mart 2022’de yayınlanmıştı. Pakdemirli, döneminde de taklit ve tağşiş listesi uzun bir süre yayınlanmazken, bu durum farklı iddiaları gündeme getirmişti. Mart 2022’de yayınlanan taklit ve tağşiş listesinde MÜSİAD eski Başkanı Abdurrahman Kaan’a ait Kaanlar Gıda’nın da hileli gıda üreten firmaların arasında yayınlanması büyük bir krize neden olmuştu. Pakdemirli’nin Mart 2022’de yayınlanan taklit ve tağşiş listesinden kısa bir süre sonra görevden alınması ise dikkat çekmişti.

YILDA EN AZ İKİ KERE YAYINLANMASI GEREKİYOR

Gıdada taklit ve tağşiş listesi normal şartlarda 3 ayda bir yayınlanması gerekirken, bu kuralık son yıllarda ihlal edilmesi yapılan gıda denetimlerinin de sorgulanmasını gündeme getiriyor. Hileli gıda üretimi yapan firmaların yılda 4 defa olmasa da en az iki kere ifşa edilmesi gerekirken, bu kuralın Bekir Pakdemirli ve Kirişçi’nin Bakanlıkları döneminde sürekli ihlal edilmesi dikkat çekiyor.

Kaynak: Milli Gazete / Sadettin İnan