30 bin insanın katledildiği soykırımın ‘31 Mart’ta Gazze kazanacak’ söylemleriyle ‘seçim malzemesi’ yapılması vicdanları ayağa kaldırdı. İnsanlık suçu karşısında somut adım atılması çağrıları tekrarlandı. Türk limanlarından gemilerin kalkmaya devam ettiğini hatırlatan muhalefet sözcülerinden ‘Mazlumlara verilecek en büyük destek İsrail’le ticareti kesmektir’ uyarısı geldi.

Her gün çocukların katledildiği Gazze’de Ramazan öncesi ateşkes sürüncemede kaldı. Vahşet karşısında Güney Afrika, Tel Aviv’i Uluslararası Adalet Divanı’na ‘soykırım suçlusu’ olarak taşırken Ankara’nın tepkisini söylem düzeyinde tutması tartışma yarattı. Cumhur İttifakı adayı Kurum’un “31 Mart’ta mazlumlar sevinecek” çıkışı rahatsızlığı artırdı. İnsanlık suçunun seçim unsuru olarak görülmemesi gerektiğine dönük tepkiler yükseldi.

‘GÜNEY AFRİKA SOYKIRIM DAVASI AÇTI SEN AĞZINI BİLE AÇAMADIN’

İYİ Partide Yeni Başkan İçin Karar Günü İYİ Partide Yeni Başkan İçin Karar Günü

Türkiye’nin İsrail’le ticaretinin sürmesi ise tepkilerin odağına oturdu. Kurum üzerinden sert mesaj veren İBB Başkanı İmamoğlu “Allah’tan korkun. Güney Afrika Lahey’de dava açtı. Sen ağzını açamadın” dedi. SP liderinin gündeminde de Türkiye’den kalkan gemiler vardı. Karamollaoğlu “Gazze’ye destek için seçimde belediye kazanmayı bekleyenler bilsin ki verilecek en büyük destek; İsrail’le ticareti kesmektir” diye konuştu.

0703krt01a-tum.jpg

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre,  İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de düzenlediği saldırılarda öldürülen sivillerin sayısı 31 bine yaklaştı. Birleşmiş Milletler Adalet Divanı Güney Afrika’nın başvurusuyla Gazze’de yapılan katliamların soykırım olduğunu hukuki olarak tescilledi. Silahların susturulması için derhal adım atılmasını talep etti. Ancak dünyanın gözü önünde başta ABD olmak üzere batılı devletlerin desteği ile yapılan katliamlar devam ediyor. Süreçte en büyük tepkisi de İslam ülkeleri çekiyor. Zira meydanlarda sesini yükseltmeye çalışan vicdanlar Mülüman ülkelerin en azından İsrail ile ilişkilerini kesip ekonomik ambargo uygulaması gerektiğini belirtiyor. Fakat gelinen süreçte şimdiye kadar kınamaların ötesine geçemeyen İslam başkentleri İsrail’in aleyhinde olacak bir arpa boyu yol katedemedi. Her gün çocukların katledildiği Gazze’de Ramazan öncesi ateşkes de sürüncemede kaldı.

KURUM’UN SÖZLERİNE TEPKİ YAĞIYOR

Müslüman ülkelerin tutumu sert ifadelerle eleştirilirken Türkiye’de yaklaşan 31 Mart seçimlerine Gazze’de yaşanan acı propaganda malzemesi haline getirildi. Vahşet karşısında Güney Afrika, Tel Aviv’i Uluslararası Adalet Divanı’na ‘soykırım suçlusu’ olarak taşırken Ankara’nın tepkisini söylem düzeyinde tutması tartışma yarattı. Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı murat Kurum’un “31 Mart’ta Gazze’deki mazlumlar sevinecek, Gazze’de elini bize uzatan kardeşlerimiz sevinecek. Gazzeli yavrularımız sevinecek. Orada Gazze’nin özgürlüğü için İBB olarak Gazze’ye yapacağımız yardımlar için inşallah 31 Mart’ta milletimiz yine gerçek belediyecilikten yana tavrını koyacaktır” sözler büyük tepki çekti. Muhalefet Kurum’un çıkışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2019’da tekrarlanan İstanbul seçimlerinde “Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı diyeceğiz? Mesele bu kadar önemli” söylemine benzetti. İnsanlık suçunun seçim unsuru olarak görülmemesi gerektiğine dönük tepkiler yükseldi.

GÜNEY AFRİKA DAVA AÇTI AĞZINI AÇAMADIN

İnsanlığın tancı olarak tarihe geçen Gazze’deki trajedi ortadayken Türkiye’nin İsrail’le ticaretinin sürmesi ise tepkilerin odağına oturdu. Murat Kurum’un sözleri üzerinden sert mesaj veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “İktidar kanadının inanç ve din sömürüsü siyasetini alışkanlık haline getirdiğini vurguladı. İmamoğlu “Efendim, hemen sıkıştılar mı geçen seçimde ‘Esenyurt düşerse, Mekke düşüyordu!’ Şimdi, ‘31 Mart’tan sonra Gazze kurtulacakmış!’ Allah’tan korkun yahu! Ağzınızı açamadınız yahu! Lahey’e Uluslararası Adalet Divanı’na, Afrika’nın ta dibindeki Güney Afrika Cumhuriyeti dava açtı. Sen ağzını açamadın. Ondan sonra, ‘Efendim Gazze kurtulacakmış!’ Sıkıştılar mı biz Yaradan’a sığınıyoruz, onlar Yaradan’ın bize emanet ettiği inancımızı, dinimizi her yerde kullanmaya çalışıyorlar. Ayıptır. Ayıptır. Hadi oradan. Hadi oradan” dedi.

İSRAİL DEVAM EDEN TİCARETİ HEMEN KESİN

Bir sert tepki de Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’ndan geldi. Karamollaoğlu “Gazze’ye destek için seçimde belediye kazanmayı bekleyenler bilsin ki verilecek en büyük destek; İsrail’le ticareti kesmektir” diye konuştu. Karamollaoğlu partisinin Gazze için hazırladığı videoyu da paylaştı.

Videoda şu ifadeler kullanıldı:

“Bir belediyeden neler beklenir? Sosyal konut projeleri, yeni yaşam alanları, sağlık hizmetleri, eğitime destek... Gazze Belediyesi de her alanda vatandaşlarına hizmet etmeyi isterdi. Ancak, İsrail saldırılarında 69 bin konutu yıkıldı, 30 bin vatandaşını kaybetti. Gazze Belediyesi de sağlıkta eşit hizmeti sağlayabilirdi. Ancak, 30 Hastanesi, 53 Sağlık Merkezi ve 150 Sağlık Kuruluşu kullanılamaz hale getirildi. Bugün 13 Hastanede kısmen hizmet verebiliyor. Kültür ve Medeniyet mirasını yarınlara bırakmak isterdi. Gazze’de 115 cami ve 3 kilise yerle bir edildi. Eğitim ve öğretime vereceği destekle nice gençler yetiştirirdi. Fakat, 92 eğitim kurumu bombalanarak yıkıldı. Gazze Belediyesi’nde de çocuklar parklarda oynayabilirdi. İsrail, 7 Ekim’den bugüne kadar 11 bin çocuğu şehit etti. İsrail’in beş aydır süren soykırımına karşı tüm insanlık Gazze’ye destek olmak istemektedir. Gazze Belediyesi’ne verilecek en büyük destek; İsrail’le ticareti kesmektir!”