Millî Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın imzasıyla kurulan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) tarafından üretilen milli muharip uçak KAAN’ın ilk uçuşu başarıyla tamamladı. Bu uçuşla birlikte Türkiye kendi 5. nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir eşiği geçmiş oldu.

KAAN’ın ilk uçuşunu gerçekleştirmesi üzerine TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil bu süre zarfında yaşananları ve KAAN’ın nasıl bir uçak olduğunu anlattı.

Erbakan’ın imzasıyla kurulan TUSAŞ’ın büyük başarısı! Temel Kotil ‘KAAN’ı anlattı

İLK UÇUŞ ÇOK ÖNEMLİYDİ

KAAN'ın var olan tüm uçaklarla savaşabilecek seviyede olduğunu söyleyen Temel Kotil “İlk uçuş çok önemliydi. 25 ton bir cihaz. Uçak 5. Nesil olunca bugün var olan bütün uçaklarla savaşabiliyor anlamına geliyor.” Diye konuştu.

Kotil konuşmasının devamında " Bizim uçağımız F22-F35 arasında. Biz uçağın hava görevini daha iyi yapması gerekiyor. Burada yabancı basın bilenlerin bu kadar önemsemesi çok kısa sürede bitti, en hızlı biten uçaktır" dedi.

Vatandaş Ekmek Derdinde İktidar Konak Sevdasında: İktidarın Konak Sevdası Vatandaş Ekmek Derdinde İktidar Konak Sevdasında: İktidarın Konak Sevdası
Erbakan’ın imzasıyla kurulan TUSAŞ’ın büyük başarısı! Temel Kotil ‘KAAN’ı anlattı

2028’DE HAVA KUVVETLERİNE VERECEĞİZ

Daha önce 27 Aralık olarak tahmin ettikleri fakat bir takım aksaklıklar nedeniyle ilk uçuşun ertelendiğini ifade eden Kotil yaşadığı duyguları “Çarşamba günü yoldaydım. Arkadaşlar aradılar, bugün uçmak istiyoruz. Biz de uçaktan havada izledik onu. Airbus'la görüşmeye gitmiştim. İnşallah o da olacak. Bizim için çok hoş bir duygu, bunun sarhoşu olmayız. Gaza basıp prototip yapılıyor. Şu an elimizde bir tane var. 7 tane daha olacak. 2028'de hava kuvvetlerine vereceğiz, F16'lardan daha kuvvetli olacak. 2030-2032 yıllarında ayda 2 tane üretmeye devam edeceğiz.” İfadeleriyle anlattı

ERBAKAN HOCA’NIN İMZASIYLA KURULDU

Kaan projesinin başında olan Temel Kotil, daha önceki bir konuşmasında TUSAŞ’ın nasıl kurulduğunu anlatmıştı. Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın girişimleri ve imzasıyla kurulan TUSAŞ için Kotil şunları dile getirmişti:

"TUSAŞ rahmetli Necmettin Erbakan'ın kurduğu bir şirkettir. 1973 yılında kanunu çıktı. Kurulma sebebini o yılları hatırlayanlar bilirler. Kıbrıs Barış Hareketinde Amerikalıların Türkiye'ye uyguladığı ambargo nedeniyle Türkiye kendi uçağını yapsın diye kuruldu. 1974, 1986 yılında F-16'ların imalatıyla başlayan serüven, bugün kendi uçaklarımızın imalatıyla devam ediyor. İHA'mız olsun, Atak helikopterimiz olsun, Hürkuş'umuz olsun hizmetimizde. İnşallah daha çok ürünler çıkartacağız. Milli muharip için çalışıyoruz."
Erbakan’ın imzasıyla kurulan TUSAŞ’ın büyük başarısı! Temel Kotil ‘KAAN’ı anlattı

EMEĞİ GEÇENLERİ KUTLUYORUM

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da KAAN’ın ilk uçuşuyla ilgili bir tebrik mesaj yayınlayarak “Erbakan Hoca’mızın kuruluşunda büyük emek verdiği Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. tarafından üretilen muharip uçağımız KAAN’ın ilk başarılı uçuşunu tebrik ediyor, emeği geçenleri kutluyorum.” İfadelerini kullandı.