Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, piyasada taklit ve tağşiş ürünlerinin artışına dikkat çekerek, ''Ne yediğimizi, ne içtiğimizi bilmiyoruz" dedi. Gürer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın göreve geldiğinden beri taklit ve tağşiş ürünleri piyasaya sürenlerle ilgili açıklama yapmamasına da tepki gösterdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de yaptığı konuşmada, gıda ile ilgili denetim sorunlarına dikkat çekti. Gürer, büyük bir denetimsizlik olduğunu savunarak, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya eleştirilerde bulundu.

Gürer, açıklamasında ''Ne yediğimizi, ne içtiğimizi bilmiyoruz. Belediyelerin elinden yetki alındıktan sonra Tarım ve Orman Bakanlığının kadroları bu denetimler için yeterli değil, işimiz ihbara kaldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı göreve geldiğinden beri taklit, tağşiş ürünlerle ilgili kamuoyuna hiç açıklama yapmadı. Ondan önceki bakanlar, 2010 yılında çıkarılmış olan yönetmelikle düzenlenen, en azından hileli, taklit, tağşiş ürünleri satanları teşhir ediyordu, bu teşhir de ortadan kalktı” ifadelerini kullandı.1-008.jpg

Ömer Fethi Gürer

'KAYIT DIŞI PATLADI, TÜKETİCİLER ALDATILIYOR'

Kayıt dışına da işaret ettiği konuşmasında, bazı gıda ürünlerinin içeriğindeki sorunlara da değinen Gürer, ''Dar denetim kadrosuyla yeterli denetim yapılmıyor, kayıt dışı patladı ve içerik olarak da içindeki ürünlerle, tüketenler aldatılıyor. Bakınız, at etinin, tek tırnaklı hayvanların etinin 'dana eti' diye, kimi köftede, kimi kebapta kullanımı yaygınlaştı, bununla ilgili geçmiş açıklamalara bakarsanız bunun doğruluğunu görmüş olursunuz. Alkolsüz içeceklerde ilaç etken maddesi, hileli bal, bitki çayının içinde boya, zeytinyağının içinde tohum yağları; çikolata, enerji içecekleri ve takviye edici gıdalarda ilaç etken maddeleri yer alıyor. İşin düşündürücü ve acı olanı şu: 'Limonata, çocukların aktivite bozukluğuna neden olur.' diye etiketine yazılıyor ama çocuklarımızın onu tüketmesinin önüne geçilmiyor'' dedi.

'İNSAN SAĞLIĞI İÇİN BÜYÜK RİSK'

Gürer, sözlerine şöyle devam etti:

''Gıda olayında portör muayenesi ve akciğer filmi daha önce belediyelerin kontrolündeydi; bu, bu işi yapanlara bırakıldı. Kayıt dışı eleman çalıştıranların bu kontrolleri de yaptırmaması insan sağlığı açısından önemli risktir. Onun için, gıdayla ilgili denetimlerin sıklaştırılmasıyla işini doğru yapan esnaf hak ettiği değeri bulurken. hileli ürünleri, taklit, tağşiş ürünleri piyasa sunanların da buradan ayıklanması gerekir. İlaç takviyeleri dâhil, gıda takviyeleri dâhil, bunlarla ilgili Avrupa Birliği normlarından söz ediliyor ama Türkiye'de üretilen ürünlerin içerik açısından sorunlu olduğu bir gerçek. süt olmayan peyniri yiyoruz. Bitkisel yağ, kemik unu ve nişastayla üretilen peynir piyasaya sunuluyor. Neden? Tüketiciler, ekonomik kriz nedeniyle artan fiyatlardan dolayı uygun fiyatlı ürün arıyor. Bunun da hilesini yapanlar, denetim dışı kalıyor.

Üniversitelerde Gazze Dersi: Üniversitelilerin Gazze Destanı Üniversitelerde Gazze Dersi: Üniversitelilerin Gazze Destanı

'BAKANLIK BELEDİYE YETKİLERİNİ ARTIRMALI'

Karar'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığının şikâyete dayalı ya da davul zurnayla gidip denetim yapması yerine, doğrudan belediyelerin yetkileri bir an önce artırılmalı ve bu konuda taklit, tağşiş, hileli ürün satanların canına okunmalı çünkü hepimizin sağlığı risk altındadır. Onun için, toplumda yaygınlaşan bazı hastalıklar dâhil, hileli ürünlerin, taklit, tağşiş ürünlerin hem paramıza hem de sağlığımıza olan olumsuz etkileri dikkate alınmalıdır."