Emekli büyükelçi Hasan Göğüş, AB'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların ülkede kalmasını tercih ettiğini ve Millet İttifakı'nın sığınmacılar hakkındaki açıklamalarının Brüksel'i endişelendirdiğini belirtti.
Göğüş, YetkinReport'ta yayınlanan makalesinde, AB'nin Türkiye ile ilişkilerinin en önemli gündeminin sığınmacı konusu olduğunu söyledi. "AB, Türkiye ile ilişkilerini yasadışı göçle mücadeleye indirgemiş durumda" diyen Göğüş, Millet İttifakı'nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde yer alan "Geçici koruma altındaki Suriyelilerin güvenli ve uluslararası hukuka uygun olarak en kısa sürede ülkelerine geri gönderileceği" maddesinin AB'yi endişelendirdiğine dikkat çekti.
Göğüş'ün yazısının ilgili bölümü şöyle:
Türkiye’de “geçici koruma” altındaki Suriyeli sığınmacılar da büyük tedirginlik içerisinde. Depremde hayatlarını kaybeden 45 bini aşan insanın yaklaşık onda biri Suriyeli. Deprem sonrası yaşanan yağma olaylarının -doğruluğu saptanmamış sosyal medya paylaşımlarıyla- Suriyelilere fatura edilmesi sığınmacı düşmanlığını daha da körüklemiş durumda. Geri gönderilmek endişesi Türkiye-Suriye yakınlaşmasına da karşı çıkmalarına neden oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye ile ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin beyanları üzerine Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen Türkiye karşıtı gösterileri unutmayalım.
AB’nin tek derdiyse sığınmacıların sınırlarına dayanmaması.
AB Türkiye’yle ilişkilerini yasa dışı göçle mücadeleye indirgemiş durumda. Birinci önceliği sığınmacıların AB ülkelerine göçünü engellemek. Suriye’ye dönüşleri mümkün görmediğinden de AB için en iyi çözüm sığınmacıların Türkiye’de yaşamaya devam etmeleri.
Bu nedenle AB Türkiye’deki insan hakları ihlalleri, hukukun üstünlüğü, parlamenter sisteme dönüş gibi konulardan çok Suriyelilerin Türkiye’de kalmasının devamıyla ilgileniyor. Bu nedenle, açıkça dillendirmese de Millet İttifakının sığınmacılara ilişkin söylemleri AB’yi tedirgin ediyor.
Göç ve sığınmacılar meselesi, yaklaşan 14 Mayıs seçimlerinde başlıca seçim malzemelerinden biri olacak.