KKM'de faiz ve vade sınırının kaldırılması, TL mevduat faizlerini yüzde 30'un üzerine taşıdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Bir Müslüman olarak 'nas'lar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu” demesinin üzerinden 15 ay geçmişken ve politika faizi yüzde 8.5 olmasına rağmen geçen hafta 35 günlük vadeye yüzde 36 faiz görülürken, KKM'de de 3 ay vadeli faiz yüzde 20'ye ulaştı. Yaşananlarla birlikte mevduat faizleri 20 yıl önceki seviyesine geldi.

20 Aralık 2021'da Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz indirimleri ne ilişkin bir konuşmasında “Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak 'Nas'lar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu” demişti. Ancak 'nas' çıkışına rağmen o tarihten beri faize ilişkin bir istikrar sağlanamadı.

Hükümetin dünyanın aksine izlediği faiz politikası ekonomide pek çok sorunu beraberinde getirdiği gibi döviz kurlarının da patlamasına neden oldu. Yüzde 17'den 8.5'e düşürülen poitika faizi piyasaya pek yansımadı. Hükümetin Kur Korumalı Mevduat'ta tavan faizi uygulamasını kaldırmasıyla mevduat faizileri uçuşa geçti.

KKM KARARI DOPİNG ETKİSİ YARATTI

Seçim öncesi döviz kurlarının artmasından korkan ekonomi yönetiminin KKM'de hem faiz hem de vade sınırını kaldırması, TL mevduat faizinin yüzde 30’un üzerine çıkmasına neden oldu. 10 Haber'den Nuray Tarhan'ın haberine göre, geçen hafta bazı bankaların 35 günlük vadeye yüzde 36 faiz vermesi, özellikle en çok tercih edilen 1-3 ay arası mevduat faizinin daha da yükseleceğine dair beklentilerin artmasına neden oldu.

MEVDUAT FAİZİ 20 YIL ÖNCEKİ SEVİYEDE

Bankalar arasındaki rekabet de düşünüldüğünde seçime kadar faiz oranının kademe kademe yükselebileceği belirtiliyor. Son gelişmelerle birlikte mevduat faizi 20 yıl önceki seviyeye yükselmiş durumda. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında mevduat faizi 1-3 ay arası mevduatlarda yüzde 60’a yakınken, 2003 yılında yüzde 30 seviyesindeydi.

'MEVDUAT FAİZLERİ UMURLARINDA DEĞİL TEK AMAÇ KUR'

Başkent Üniversitesi Finans ve Bankacılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, şu anda vatandaş için önemli şeyin dövizin yükselmesi olduğuna dikkat çekerek, “Ekonomi yönetimi de bunu bildiği için kuru tutmak için her şeyi yapacaktır. Mevduat faizi nereye yükselirse yükselsin umurlarında değil. Seçime kadar kuru tutmak için her şeyi yapacaklar” dedi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, seçim öncesinde döviz üzerinde yüksek cari açık kaynaklı olarak artan baskıyı hafifletmek için kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasında faiz sınırını kaldırıp vade sınırını da 1 aya düşürmüştü.

KKM’DE FAİZ YÜZDE 11’DEN 20’YE YÜKSELDİ

Bazı bankalar sınır kaldırılmadan önce yüzde 11 olarak uyguladıkları 3 ay vadeli KKM’de yüzde 20 ya da biraz üzerinde faiz sunmaya başlarken, bazı bankalarda ise henüz yüzde 18 seviyesinde bulunuyor. Elbette oran paranın miktarına ve vadeye göre de değişkenlik gösteriyor.

Kaynak:Karar