Deprem felaketinde en büyük yıkımın da en fazla can kaybının da yaşandığı Hatay devlet desteğinden en az payı aldı. Hassas konu bir yıldır gündemden düşmezken, Cumhurbaşkanı “Merkezi yönetim ile yerel yönetim dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi?” dedi. Muhalefetin tepki gösterdiği sözler yeni bir tartışma başlattı.

6 Şubat’ın yıldönümünde acılar yine tazelendi. Depremde en büyük yıkımın yaşandığı Hatay’da 24 bin kişi hayatını kaybetti, 80 binden fazla bina yıkıldı. Buna karşılık en az devlet yardımının da bu kente ulaştığı iddiaları bir yıldır gündemden düşmedi. Yerel seçim öncesi Hataylılara seslenen Cumhurbaşkanı’nın “Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı” sözleri tartışma yarattı.

ÖZEL: ŞANTAJ YAPIP OY İSTİYOR DEPREMZEDEYE TEHDİT OLUR MU

CHP lideri Özel “Oy için siyasi şantaj yapıyor. Akıl, vicdan sahibi kimsenin tahammül edemeyeceği sözler. Depremzedeye tehdit olur mu?” dedi. Hatay milletvekili Mehmet Güzelmansur da “Kamu yatırım programlarında en az projeyi en düşük kaynağı bu kente verdiler” dedi. Cumhurbaşkanı’nın bu ifadeleri mart ayındaki yerel seçimler öncesi dile getirmesine dikkat çekilirken sosyal medyada ‘Acılı aileler cezalandırılmamalı’ paylaşımları yapıldı.

Menzil'de Yolsuzluk Kavgası:“Yolsuzluk” ve “Devleti Dolandırma” Üç kardeş Birbirine Girdi, İddialar Ortalığa Saçıldı Menzil'de Yolsuzluk Kavgası:“Yolsuzluk” ve “Devleti Dolandırma” Üç kardeş Birbirine Girdi, İddialar Ortalığa Saçıldı

YARALARI SARMA SÖZÜMÜZÜ HIZLA YERİNE GETİRİYORUZ

Gaziantep Şehir Hastanesi ve bağlantı yolları açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı "Biz söz verdik mi yaparız. Ama böyle yaparız. Öyle laf ola beri gele yok" ifadesini kullandı. 6 Şubat felaketine dönük "Asrın afetinin üstünden 1 yıl geçmişken yaraları sarma sözümüzü yerine getiriyoruz. Deprem şehirlerimizi alt ve üst yapısıyla ayağa kaldırana kadar durup dinlenmeyeceğiz" dedi.

0502krt01a-tum.jpg

Karar'da yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen kent olan Hatay’da yaptığı konuşma büyük tepki çekti. Erdoğan, önceki akşam ‘Hatay İlçe Belediye Başkan Tanıtım Toplantısı’nda “Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi? Şu anda kent garip kaldı. Hatay, kamu yatırımlarını noksansız alsa da yereldeki vizyon eksikliği nedeniyle potansiyelini açığa çıkmakta zorlanan şehrimiz” dedi. Bu sözler üzerine sosyal medyada ‘Acılı aileler cezalandırılmamalı’ paylaşımları yapılırken muhalefet de sesini yükseltti.

“BU LAF EDİLMEZ”

Tartışılan sözler, İzmir’de öldürülen taksi şoförü Oğuz Erge’nin ailesini ziyaret eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e soruldu. Özel “Hatay’a siyasi şantaj yapıyor olmasının ayıbını Hataylılara havale ediyorum. Diyor ki ‘Benim partimden bir belediye başkanı olmadığı için Hatay’ı hizmetsiz bıraktım, seçmezseniz yine getirmem.’ Yalan da söylüyor. Kendi belediyelerinin olduğu yerde de sorunları çözmüş değil. Ben bunu milletimize bilhassa AK Parti’ye oy veren vicdan sahibi insanlara havale ediyorum. Depremzedeye tehdit olur mu, böyle vicdan olur mu? Recep Tayyip Erdoğan’ın kalbinin yerinde taş olsa bu laf edilmez. Olmaz olsun senden gelecek hizmet. Yazıklar olsun! Bir insanın gözü bu kadar nasıl döndü gerçekten inanmıyorum. Kalbinin yerinde taş var demek ki bu adamın” diye konuştu.

“MİLLET BOYUN EĞMEZ”

CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Sen kimi tehdit ediyorsun? Yedi düvele boyun eğmemiş bu millet senden mi korkacak? Sanma ki tehditle, şantajla, korkuyla bu millet sana boyun eğer. Bizim Can’ımız Hatay’da. Unutma ‘Zulüm ile abad olunmaz’” ifadelerini kullanırken CHP Hatay milletvekili Nermin Yıldırım Kara da şunları kaydetti: “Kamunun kaynaklarını eşit ve adil bir şekilde vatandaşlara dağıtmadığınızı kendi ağzınızla itiraf ettiniz. ‘Bizden olursanız bize oy verirseniz, hizmet gelir’ demek istediniz. Bu Hatay’a bakmadığınızın, gözlerinizi kapattığınızın resmen itirafıdır.” Diğr tepkiler şöyle...

“ÇARESİZLİK İÇİNDE”

İYİ Parti Balıkesir milletvekili Turhan Çömez: Çaresizlik içinde itiraf ediyor. ‘Oy yoksa hizmet yok’ diyor. Örnek veriyor, yine aynısı olur diyor ve tehdit ediyor. Anlayışınız batsın.
Saadet Partisi Hatay milletvekili Necmettin Çalışkan: Çok talihsiz bir açıklama. AKP, seçmeni tehdit ederek sonuç almak gayreti içerisinde. Hatay’da kaybın fazla olmasının önemli nedenlerinden bir tanesi Belen Geçidi’yle şehre ulaşımın zor olması. Ama esas neden hükümetin Hatay’a şaşı bakması ve buradaki yönetimin diğer deprem bölgelerine kıyasla muhalefetteki tek belediye olması.

Demokrat Parti İstanbul milletvekili Cemal Enginyurt: Allah’ın şaşırtması, itiraf buna denir. ‘Ya benimsin ya toprağın’ diyor. ‘On binlerce insan da ölse muhalefete verdiğiniz belediyelere hizmet götürmeyeceğiz’ demek istiyor. Erdoğan, vicdansız ve merhametsiz olduğunu bir kere daha gösterdi. 31 Mart’ta hükümete bir ders verelim. Seçimden sonra da haykıralım: Hükümet istifa.

Geçen hafta milletvekilliği düşürülen TİP’li Can Atalay: Ülkem adına utanç verici.
Hatay’da 2014 ve 2019 yıllarında yerel seçimleri, CHP’nin adayı Lütfü Savaş kazanmıştı. 2009’da AK Parti’den Antakya Belediye Başkanı seçilen Savaş, 2014’te eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i aday gösterilmesi üzerine istifa ederek CHP’ye katılmıştı.