İyi Parti lideri Akşener’in CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ortak aday belirlenmesine karşı sürpriz hamlesi dünya basınında geniş yankı buldu. İngiliz basınında, "Akşener’in adımının, muhalefetin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a karşı kazanma olasılığını zayıflattığı” kaydedildi.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Millet İttifakı'nın 'cumhurbaşkanı adayı'nın kararlaştırılması için yapılan görüşmenin ardından partisinin GİK üyeleri ile gerçekleştirdiği toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. Akşener, çarpıcı ifadeler kullanırken, Yavaş ve İmamoğlu'na çağrıda bulunup, 'Millet sizi göreve çağırıyor' şeklinde konuştu.

Akşener, dün gerçekleşen toplantıda beş partinin Kılıçdaroğlu isminde karar kıldığını kendilerinin ise Yavaş ve İmamoğlu'nun isimlerini verdiklerini ekledi.

‘ERDOĞAN’I YENMEK ZORLAŞTI’

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in bu hamlesini aktarırken, "Akşener’in adımının, muhalefetin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a karşı kazanma olasılığını zayıflattığı” değerlendirmesinde bulundu.

Katar merkezli El Cezire ise, Akşener’in açıklamaları sonrası yayınladığı haberde “Akşener’in pozisyonu, Erdoğan’ı yenmeyi zorlaştırdı” ifadelerine yer verdi.

El Cezire’nin haberinde, “Türkiye’de muhalefet, 2019 yerel seçimlerinde İstanbul ve Ankara’yla beraber büyük belediyelerin kontrolünü Erdoğan'ın AK Parti’sinden alma başarısından bu yana daha yakın işbirliği yaptı. Ancak muhalefet ittifakı içindeki anlaşmazlık, Erdoğan'ın popülaritesinde kamuoyu yoklamalarının gösterdiği erozyondan yararlanma kabiliyetine ilişkin şüpheleri artırdı” ifadelerinde bulunuldu.

‘ERDOĞAN’A GÜÇ VERECEK’

ABD merkezli Associated Press’in (AP), “Türkiye’de muhalefet ortak aday konusunda bölünmüş durumda” başlığıyla yayınladığı haberde, mayıs ayında yapılması planlanan seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı kurulan büyük bir ittifaktan kopmakta olduğunu belirtti.

AP’nin haberinde, “Seçimler öncesinde muhalefet bloğundaki bölünme, zayıf ekonomi ve hükümetinin yıkıcı bir depreme verdiği tepki nedeniyle darbe alan Erdoğan için büyük bir destek olacak” şeklinde eklendi.