Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Maliye bölümünden 2016 yılında mezun olan Duran Bircan, Kayseri'nin Yahyalı ilçesindeki Kirazlı köyüne ailesiyle beraber yerleşerek hayvancılık yapmaya başladı. Ailesini memur olmasını istediğini söyleyen genç, memur olsam bu kadar kazanamazdım diye konuştu.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden 2016 yılında mezun olan Duran Bircan Maliye diplomalı bir çoban. Mezuniyetinden sonra herkesin maliyeci olmasını beklediği Bircan ailesini ikna ederek Kayseri'de bulunan köyüne geri döndü. Ailesiyle birlikte Yahyalı ilçesi Kirazlı köyüne yerleşen Duran Bircan ailesini "masa başı iş bana göre değil hayvancılık yapacağım" diyerek ikna ettiğini söyledi. Tarım Bakanlığı tarafından hayaya geçirilen 300 koyun projesine babasının adına başvuran Bircan'ın başvurusu kabul edildi.

KOYUN SAYISI KATLANARAK BÜYÜYOR

Küçükbaş hayvancılık yapan Bircan'ın babasının memur olmasını istemesi üzerine onları ikna edip köy hayatına dönmüş. Hayatına yön vermek için düşünürken hayvancılığın memurluktan daha çok gelir getireceğine karar veren genç girişimci  137 koyun ile başlayan küçükbaş hayvancılık işini bakanlık desteğiyle 450'ye çıkardıklarını ve şimdi 450 koyuna çobanlık yaptığını ifade etti.

co2.jpg

MEMUR OLSAM BU KADAR KAZANMAZDIM

Doğa ve koyunlar ile muhteşem bir birlikteliği olduğunu söyleyen Bircan hiç bir zaman pişman olmadığını düzenli sabit bir maaş yerine giderek işleri büyüyen bir üretici olduğunu söyledi. Kazancım oldukça yerinde diye konuşan Bircan çoğu yeni mezunun memur olmaya çalıştığını ancak kendisinin ailesinden ve memleketinden uzaklaşmadan ekonomik özgürlük elde ettiğini ifade etti. 

co3.jpg

ÜNİVERSİTE OKUMAYA DEVAM EDİYOR

Çobanlık yaparken eğitimine de devam eden genç ikinci ve üçüncü üniversitesini bir arada okuyor. Hiçbir zaman okumaktan vazgeçmediğini söyleyen Bircan şuan Anadolu Üniversitesi Adalet bölümü ile Erzurum Atatürk Üniversitesi  Veteriner Teknikerliği bölümlerini okuyor. Çobanlığın okumaya engel olmadığını söyleyen Bircan, görenlerin senin burada ne işin var diyerek şaşırdıklarını ve üniversite mezunlarının hepsinin devlet memuru olması gerektiği gibi bir algı olduğunu söyledi. 

Kendisini görenlerin bu nasıl çoban dediğini söyleyen Duran Bircan uzun ve kıvırcık saçları yüzünden onu turist sandıklarını çobanlık yaptığını görünce çok şaşırdıklarını söyledi.

Kaynak: Haberciniz.biz