Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, kulislerde konuşulanlara göre, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitinglerden memnun olmadığını aktardı. 

Nuray Babacan, yazısında şu ifadeleri kullandı: 

"Son dönemde yapılan AKP mitinglerinde genel bir tepkisizlik ve bıkkınlık durumu var. Kalabalıkların coşkusunu yitirmiş hali, kimilerine göre seçim yorgunluğuna, kimilerine göre de ekonomik krize ve memnuniyetsizliğe bağlanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da mitinglerden pek memnun olmadığı aktarılan bilgiler arasında. Tabanın coşkusunu yitirdiği, artık açıklanan vaatlerin, verilen sözlerin vatandaşa ulaşmadığı yorumları yapılıyor. Bu tepkisizliğin sandığa nasıl yansıyacağı merak ediliyor. Hep birlikte göreceğiz…"

Yerel seçim çalışmaları hız alırken partilerin adaylarıyla ilgili değerlendirmeler de ortaya çıkmaya başladı. Siyaset uzmanları, her ne kadar asıl fotoğrafın son hafta netleşeceğini söyleseler de büyük illerde, ilçe adaylarının durumuna göre analizler yapılıyor.

AKP’de miting meydanlarının pek de iyi olmadığı, kalabalıkların tepkisizliğinin “Seçimlerde farklı bir sonuca” dönüşme endişesi yarattığı konuşuluyor.

İSTANBUL’DA DURUM

Daha önce de belirttiğimiz gibi İstanbul özelinde çok analiz yapılıyor. Büyük şehrin sonucunu etkileyeceği için her ilçenin durumu tek tek değerlendiriliyor. Anketlerde, Ekrem İmamoğlu ile Murat Kurum arasındaki farkın az olduğu iddia edilirken, servis edilen sonuçlar, partiye yakınlığa göre değişiyor.

İKİ ÖNEMLİ ETKEN

İstanbul’da DEM Parti ve Yeniden Refah Partisi’nin alacağı oy, yarışın sonucunu belirleyecek. AKP’de yapılan ince hesaplara göre, eğer DEM yüzde 4’ün üzerinde, YRP yüzde 3’ün altında oy alırsa Kurum’un, tam tersi olursa İmamoğlu’nun kazanma şansı olacak.

BAZI İLÇELERDE DURUM

Bu nedenle, ilçe ilçe yapılan analizler önem kazanıyor. İstanbul’da halen AKP’de olan Sancaktepe, Çekmeköy ve Beyoğlu kendileri açısından riskli görünüyor. CHP’nin yönettiği Küçükçekmece’yi bu kez AKP’nin alabileceği iddia ediliyor; aday nedeniyle daha şanslı oldukları yorumu yapılıyor.

İYİ Partide Yeni Başkan İçin Karar Günü İYİ Partide Yeni Başkan İçin Karar Günü

DEĞİŞEBİLİR Mİ?

Üsküdar için ise durum farklı. Üsküdar’ın giderek Kadıköy’e benzer bir sosyolojiye yaklaştığı değerlendiriliyor. Özellikle, yeni yapılan siteler ve yaşam tarzındaki değişikliğin seçmen yapısını değiştirdiği, bölgede CHP’ye yakın seçmenin arttığı analizleri yapılıyor.

ANKARA AYNI

Başkent Ankara’daki durumda pek değişiklik yok. CHP’nin adayı Mansur Yavaş ile AKP’nin adayı Turgut Altınok arasındaki farkın değişmediği ve kapatılmasının da mümkün görünmediği dile getiriliyor. İlçelerde Etimesgut ve Polatlı’nın CHP’ye geçebileceğini iddia edenler var.  AKP’nin kalesi olarak bilinen Mamak’ta sıkıntı olduğu belirtiliyor. AKP’nin Ankara için yaptırdığı anketlerde Mansur Yavaş ile Turgut Altınok arasındaki oy farkının 15 puan civarında olduğu dile getiriliyor.

NEDEN TERCİH EDİLİYOR?

Aynı ankette Mansur Yavaş’ın neden tercih edildiğine dair sorular yönetildiği, Yavaş’ın en beğenilen icraatının yüzde 28’le “sosyal yardımlar” çıktığı biliniyor. İkinci tercih edilme nedeni yüzde 8 ile “dürüst ve güvenilir” olmak. Belediye hizmetleri ise bu ikisinin çok gerisinde. Yavaş’ın sessiz sedasız yaptığı yardımların AKP’nin bu konudaki hakimiyetini ortadan kaldırdığı görülüyor. Tabii bu kalemin, “belediye icraatı” olarak görülmesi de son yıllardaki halin, en önemli göstergesi…

MİTİNGLER RUHSUZ

Finali seçim meydanlarıyla yapalım. Bundan sonraki süreçte kampanyalarda mitingler ve esnaf ziyaretleri çok daha hızlanacak. Ancak son dönemde yapılan AKP mitinglerinde genel bir tepkisizlik ve bıkkınlık durumu var. Kalabalıkların coşkusunu yitirmiş hali, kimilerine göre seçim yorgunluğuna, kimilerine göre de ekonomik krize ve memnuniyetsizliğe bağlanıyor.

MERAKLI BEKLEYİŞ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da mitinglerden pek memnun olmadığı aktarılan bilgiler arasında. Tabanın coşkusunu yitirdiği, artık açıklanan vaatlerin, verilen sözlerin vatandaşa ulaşmadığı yorumları yapılıyor. Bu tepkisizliğin sandığa nasıl yansıyacağı merak ediliyor. Hep birlikte göreceğiz…

Yazının tamamını okumak için tıklayın