Erzncan İliç'te Anagold Madencilik tarafından işletilen altın madeninde meydana gelen heyelanda toprak altında kalan 9 işçiyi arama çalışmaları sürüyor. Yaşanan olayın ardından Ordu'nun yüzde 74'ünün maden sahası ilan edildiği belirten Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, Fatsa'daki altın madenindeki tehlikeye dikkat çekti. Yapılan açıklamada, "Fatsa’daki maden ocağının ve siyanürle altın ayrıştırma işleminin gelecek açısından endişeleri daha da arttırdığını belirtmek isteriz" ifadesi yer aldı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen altın madeninde meydana gelen heyelanda toprak altında kalan 9 işçiyi arama çalışmaları devam ederken, Ordu'nun Fatsa ilçesinde bulunan maden ocağında da siyanürle altın ayrıştırma işlemi tedirginlik yaratıyor.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, maden sahalarındaki tehlikeye dikkat çekerek Ordu’daki maden ocakları ilişkin basın açıklaması yayınladı.

ORDU'NUN YÜZDE 74'Ü MADEN SAHASI İLAN EDİLDİ

İliç'teki kazanın Ordu Fatsa'da bulunan maden ocağındaki siyanürle ayrıştırma işleminin geleceği açısından endişeleri artırdığı belirtilen açıklamada, Ordu'nun yüzde 74'ünün maden sahası ilan edildiği ve ruhsatlandığı bilgisi de aktarıldı.

Yapılan açıklamada benzer faciaların yaşanmaması için sorumluların üzerine düşeni yerine getirmesi istenirken, maden ocakları için belirlenen sahaların bu kapsamdan çıkarılması talep edildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Yeraltı ve yerüstü maden aramasına yönelik yatırım ve işletmesinin çevreyi ve doğayı önceleyen nitelikte olması amaçlanmalıdır. Çevre, doğa, halkın sağlığı ve yaşamı öncelikli olmalıdır. İliç'teki kazanın, Ordu Fatsa'da bulunan maden ocağının ve siyanürle altın ayrıştırma işleminin gelecek açısından endişeleri daha da arttırdığını belirtmek isteriz.

Erdoğan'ı Sinirden Küplere Bindiren Anlar Erdoğan'ı Sinirden Küplere Bindiren Anlar

'BU KARARIN ZARARI KÂRINDAN ÇOK OLACAK'

Esasen siyanürlü altın ayrıştırma işleminin halkın yaşamına, çevreye ve doğaya yönelik giderilmesi mümkün olmayan tehditler içerdiği uzmanlarca dile getirilmektedir. Şehrimizin yüzde 74'ünün maden sahası ilan edildiği ve ruhsatlandırıldığı bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Ordu'nun geleceğini köklü biçimde etkileyecek böyle bir kararın zararının kârından çok olacağı uzmanlarca değerlendirilmektedir.

Güzel Ordumuzun estetiği ve geleceği maden ocakları façasıyla bozulmamalıdır. Ticaret, turizm ve kültür şehri olarak üç yüzyıla yakın geçmişi olan Ordumuzun dengeleri altüst edilmemelidir. Bu yapısının ve özelliğinin korunması öncelikli olmalıdır.

'MADEN ŞEHRİ KİMLİĞİ ORDUMUZ İÇİN UYGUN DEĞİL'

Karar'ın haberine göre, Maden şehri kimliği Ordumuz için hiçbir açıdan uygun değildir. Ordumuz güzelliğini havasından, suyundan, dağlarından, yaylalarından, denizinden, kıyılarından almaktadır. Uzmanların görüşlerine dayanarak diyebiliriz ki ruhsatlandırılmış maden sahalarının işletilmeye açılması şehrimizin bu doğal varlıklarını geri dönüşü imkânsız biçimde ve olumsuz yönde etkileyecektir.

Şehrimizin çevresi, doğası, kimliği ve tarihi değerlerinin gözetilerek maden ocakları için belirlenen sahaların bu kapsamdan çıkarılmasını istiyoruz."

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası

@OrduTSO

Kamuoyuna, Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan altın madeni sahasında yaşanan facia sonucu 9 işçinin göçük altında kalması nedeniyle üzüntümüzü kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bundan böyle benzer faciaların yaşanmaması için sorumluların üzerine düşeni yerine getirmesini bekliyoruz.

Resim