Koronavirüs salgını döneminde imkânı olan vatandaşlar, çağrılara uyarak evde kaldı. İşini kaybetmiş olan ve zorda kalanlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Alo 170 hattına başvuruda bulunma yolunu seçti. Alo 170’e en çok İŞKUR’la ilgili aramalar geldi. 1 aylık süreçte İŞKUR’u “iş bulma” umuduyla arayanların sayısı yüzde 417, yani 5 kat artarak 1 milyon 623 bine yükseldi.

İŞSİZLERİN SON UMUDU TELEFON HATTI!

Koronavirüs salgını, hâlihazırda geçim sıkıntısı, hayat pahalılığı ve işsizlikle mücadele eden milyonları çok kötü vurdu. Bunlara bir de salgın sebebiyle işlerin ve üretimin durması, ekonomik faaliyetin kesilmesi nedeniyle yeni işsizler de eklenince tablo iyice ağırlaştı. Önceki işsizlerle birlikte salgın döneminde işsiz kalanlar da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Alo 170 hattını çağrı yağmuruna tuttu. Salgından önce 11 Ocak-29 Şubat arasında, Alo 170’e 1,86 milyon çağrı gelirken, ilk vakanın ortaya çıktığı 11 Mart’tan sonra bu rakam yüzde 160 artarak 4,8 milyona yükseldi.

Koronavirüs salgının döneminde işsiz kalan insanlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı çağrı yağmuruna tuttu. ALO 170’e gelen çağrılarla ilgili açıklamalarda bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesinden önce 11 Ocak- 29 Şubat arasında, Bakanlığın iletişim merkezi ALO 170’e 1 milyon 857 bin 302 çağrı geldiğini hatırlatarak, 11 Mart sonrası bu rakamın 4,8 milyona yükseldiğini kaydetti.

 ALO 170 EN ÇOK İŞKUR İÇİN ÇALDI

ALO 170’e yapılan çağrılara bakıldığında en fazla talep gelen kurum İŞKUR oldu. 11 Mart’tan Nisan ayının sonuna kadar İŞKUR’a gelen çağrı sayısı yüzde 417 artarak 1 milyon 623 bine yükseldi. Yine, 11 Mart’tan Nisan ayı sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumu için de 1 milyon 311 bin 423 kez arama yapıldı.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İÇİN 372 BİN ÇAĞRI

Bakan Selçuk, en yüksek artışın Kısa Çalışma Ödeneği başlığı altında yaşandığına dikkat çekerek, “Yılın ilk aylarında Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili bin 2 bine yakın çağrı gelirken, korona virüs ile mücadele tedbirleri kapsamında Kısa Çalışma Ödeneği’nin kullanılmaya başlanması ile bu rakam 372 bin 126’a ulaştı. ALO 170 çağrı merkezimiz vasıtasıyla, Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanma sürecinde firmalar bilgilendirilerek, başvuruların doğru bir şekilde yapmaları sağlanıyor” açıklamasını yaptı.

İŞKUR İÇİN ARAMALAR 5 KATINA ÇIKTI

Salgın döneminde hayat dursa ve kepenkler kapansa da, insanların ekonomik sıkıntıları ve kira, fatura, mutfak masrafı gibi yükümlülükleri ne azaldı ne de ertelendi.

Tersine, işsiz kalanlar için bu sorunlar daha da büyüdü. Alo 170’e yapılan çağrılara bakıldığında en fazla talep gelen kurum İŞKUR oldu. İş bulma umudundaki vatandaşlar tarafından 11 Mart-30 Nisan arası dönemde İŞKUR’a gelen çağrı sayısı yüzde 417, yani 5 kat artarak 1 milyon 623 bine yükseldi.

Kaynak: Milli Gazete / Bünyamin Güler