Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Elgin, seçim sonrası ekonomiye ilişkin çarpıcı tahminlerde bulundu. Elgin, TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesinin hızlanacağını ve enflasyonun yüksek kalacağını öngörüyor.

Dolar 32,39 Türk Lirası. TL dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Elgin, seçim öncesi suni yöntemlerle doların tutulmaya, TL'nin değerinin korunmaya çalışılacağı ancak seçimden sonra bunun sürdürülemeyeceği ve TL'nin değer kaybetmesinin hız kanacağını belirtti. Elgin'in "Türkiye’de halk doların seviyesini bir nevi ekonomik başarının göstergesi olarak algılanıyor. İktidar da bunun farkında ki seçimlerden önce doları tutmaya çalışıyorlar." ifadesi de dikkat çekti.

Üniversitelerde Gazze Dersi: Üniversitelilerin Gazze Destanı Üniversitelerde Gazze Dersi: Üniversitelilerin Gazze Destanı

'SEÇİMDEN SONRA TL'NİN DEĞER KAYBETMESİ HIZLANACAK'

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'a konuşan Prof. Dr. Ceyhun Elgin, yılsonu enflasyonunun yüzde 45-50 arasında olmasını beklediğini belirterek 2025'te de enflasyonun yüzde 35'ten düşük olmasının mümkün görünmediğini ifade etti.

'ZOR GÜNLER GELECEK'

Ekonomide en büyük sorunun siyasi belirsizlik olduğunu vurgulayan Elgin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "zor günler kapıda" sözlerine katıldığını ve sadece sanayici, işveren için değil, çalışanlar ve esnaf için de zor günler olacağını belirtti.

'KRİZEDEN ÇIKMANIN İLK YOLU LİYAKAT'

Krizden çıkış için kurumların başına liyakat sahibi, işi bilen insanların getirilmesi gerektiğini, siyasi hak ve özgürlüklerin, hukukun üstünlüğünün sağlanması gerektiğini ifade eden Elgin, 2023 yılı için büyümenin yüzde 3-3,5, enflasyonun yüzde 45-50, işsizliğin ise çift haneli rakamlarla devam etmesini öngörüyor.

Elgin, 2025 yılı için ise enflasyonun yüzde 35'ten düşük olmasının mümkün olmadığını söyledi.