İngiltere merkezli Financial Times (FT) gazetesi, başyazısında Türk Lirası'nın değer kaybetmesine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın izlediği politikaların neden olduğunu öne sürdü.

Türkiye’deki kur krizi ve enflasyon krizi dünya basınını meşgul etmeye devam ediyor, Financial Times (FT) gazetesi başyazısında Türkiye’ye geniş yer ayırdı.

Türkiye'nin olağan dışı bir kur krizi yaşadığı vurgulanan başyazıda, TL'nin son iki haftada yüzde 20 değer kaybettiği ve bunun öncekiler gibi temel ekonomik göstergelerden kaynaklanmadığı belirtiliyor.

Yazıda, Türkiye'de uzun süre cari açık sorunu yaşandığı ancak ihracatta ve yabancı turist sayısındaki artış sayesinde Ağustos ve Eylül aylarında cari işlemler fazlası verildiği vurgulandı.

Kurdaki sorunun ise Erdoğan'ın "dengesiz politikaları" ve Merkez Bankası üzerindeki etkisinden kaynaklandığı iddia edildi.

"Erdoğan, liradaki değer kaybında dış güçleri suçluyor. Ama son sorunlar Erdoğan'ın Mart ayında Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ı görevden almasının ardından başladı."

FT, başyazısında, Ağbal'ın son iki yılda görevden alınan üçüncü Merkez Bankası Başkanı olduğu ve Erdoğan'a sadık olan Şahap Kavcıoğlu'nun başkan olarak atanmasıyla liranın yüzde 15 değer kaybettiği, Kasım ayında TL’nin değer kaybetmeye devam ettiği belirtildi.

Fiyat artışları nedeniyle hayat standartlarının düştüğü ve Erdoğan'ın popülaritesinin azaldığı vurgulanan yazıda, yıllık enflasyonun yüzde 20 oranında seyrettiği vurgulandı.