Türkiye'de zincir marketlerde satılan bakliyat ürünlerinin neredeyse hepsi ithal edilmiş ürünlerden oluşuyor. Dar gelirli vatandaş ise ihtiyaçlarını karşlamak için daha uyguna satılan bu ürünlere yöneliyor.

TARIM VE HAYVANCILIK BİTTİ

Yıllarca tarım ülkesi olarak anılan Türkiye son yıllarda yaşadığı tarım ve hayvancılık krizi had safhaya ulaştı. Tarımda üretim düşerken, hayvancılık bitme noktasına geldi. Yıllar önce kendine her iki alanda da yeten bir ülke iken şimdi ise bakliyattan kırmızı ete kadar birçok ürünü dışarıdan ithal eden bir ülke konumuna geldi.

ÇİFTÇİ BORÇ BATAKLIĞINDA

Gübre, tohum, tarım ilacı, mazot, ham madde fiyatlarına gelen peş peşe zamlar çiftçiyi borç bataklığına sürükledi. Maliyetleri karşılayamayan tarım köylüsü çareyi bankalardan kredi çekmekte bulunca borç bataklığına saplandı. Rakamlar da bu tespiti doğrular nitelikte. 2002 yılında çiftçilere bankalar tarafından kullandırılan kredi 4 milyar lira iken, 2019 yılı Aralık ayı sonu itibariyle 115 milyar liraya yükseldi.

ZARAR EDEN KÖYLÜ TARIMI BIRAKTI

Milli Gazete'den  Eser Gedik'in haberine göre, Ürettiği üründen kazanamayan, emeğinin karşılığını alamayan çiftçi tarımda 3,2 milyon hektar araziyi ekmekten vazgeçti ve çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi sayısı 2002-2019 döneminde 2.7 milyon iken 2.1 milyona geriledi. Bu da ekilip biçilen tarımsal alan miktarına yansıdı. 2002 yılında 26,6 milyon hektar olan tarım arazileri, günümüzde 23,4 milyon hektara düştü.

MARKETLER İTHAL ÜRÜNDEN GEÇİLMİYOR

Tarım ve hayvancılığın bitmesi tüm alt sektörleri ithalata yöneltti. Özellikle ana gıda maddelerinde birçok ürün yurt dışından getiriliyor. Marketlerde satılan bakliyat ürünlerinin birçoğu Hindistan, Çin, Arjantin, Brezilya, Kanada ve ABD menşeili ürünler oluşturuyor.  Bu ülkelerden Mercimek, Fasülye, Nohut, Barbunya gibi ürünler yılda yaklaşık 1 milyon ton ithal ediliyor.

Dünyada yaşanan Koronavirüs salgını insanları yerel ürünlere yönlendirirken zincir marketlerde satılan ithal ürünlerin artması ise tüketicilerde tedirginliğe neden oldu.

İŞTE O GIDA ÜRÜNLERİNDEN BAZILARI