İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi İGA’nın kira bedelinin silinmesinin ardından cezalarının da iptal edildiği ortaya çıktı.

Koronavirüs sürecinde günden güne yoksullaşan halka sırtını dönen iktidar, yandaşına yaptığı kıyakları farklı bir boyuta taşıdı. Halka son bir yılda çok sayıda sebepten yüz binlerce ceza kesen, işini kaybeden yurttaşlara bile yüklü miktarlar içeren yaptırımlar uygulayan AKP, şirketlerin hem borçlarını sildi hem de ödemekle yükümlü oldukları cezaları iptal etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarın İstanbul Havalimanı’nı işleten Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa’nın ortak olduğu İGA’ya, pandemi gerekçesiyle yaptığı kira kıyağının ardından yeni aflar getirdiğini açıkladı.

İGA’nın 2020 yılına ait 1 milyar 45 milyon Euro olan kira borcunun pandemi gerekçe gösterilerek tamamen silindiğini anımsatan Akın, aynı şirketlerin İstanbul Havalimanı’nda kurallara uymadığı gerekçesiyle 2020 yılı boyunca kesilen cezalarının tamamının da iptal edildiğini ifade etti. CHP’li Akın, İGA’ya kesilen cezaların iptal edilmesine gerekçe olarak pandeminin gösterildiğini kaydetti. Akın, pandemi döneminde kısıtlama kararına uymadığı ya da maske takmadığı gerekçesiyle ceza kesilen vatandaşların sayısının her hafta ortalama 20 bin ile 40 bin arasında olduğunu, yalnızca son pandemi kısıtlamalarına uymadığı gerekçesiyle 33 bin 811 kişiye para cezası kesildiğini hatırlattı.

VATANDAŞIN DEĞİL YANDAŞIN YANINDA

Birgün’den Hüseyin Şimşek’e konuşan Akın, “Türkiye, yanlış politikalar nedeniyle ekonomik buhran yaşıyor. Pandemi nedeniyle vatandaşımız ve esnafımız canıyla cüzdanı arasına sıkıştırıldı. Geliri düşen vatandaşımıza ve dükkanını aylarca kapatmak zorunda kalan esnafımıza bu sürede kurallara uymadığı gerekçesiyle cezalar yağdırılırken yandaş şirketlere kesilen cezalar ise mücbir sebep gerekçesiyle iptal ediliyor. İktidar vatandaşın değil, yandaş şirketlerin yanında yer aldığını bir kez daha gösterdi. Artık biraz vatandaşımızı düşünün” diye konuştu.