Türk Lirasına ilişkin açıklanan karar sonrası döviz kurları tepetaklak oldu. Hem euro hem de dolar kurlarında düşüş yüzde 12'yi buldu. Dolar TL 11 TL psikolojik bandının altına çekilerek son 1 ayın en düşük seviyesini gördü piyasalardaki karışıklık sürerken Ekonomist  Meriç Köyatası sosyal medya hesabından dikkat çeken tahminlerde bulundu.  Köyatası, dolar ve euro için “Takvimler 9 Ocak’ta Zemheri, 14 Ocak’ta Karakancaloz fırtınalarını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

"TATMIN EDİCİ YASAL BİR DÜZENLEME YOK"

İşte Köyatası'nın ekonomiyle ilgili açıklamaları:

"Kur garantili Türk Lirası faizde son durum ne? Dün yazdığımız gibi. Hazine  Merkez Bankası’na, Merkez Bankası da Hazine’ye topu atıyor. Bankacılar ne yapacaklarını bilmiyorlar. Yeni bir yasal düzenleme yapılması gerektiği söyleniyor. İstim arkadan gelsin deniyor ama şu ana kadar tatmin edici yasal bir düzenleme yok. Piyasalarda yavaş yavaş kandırıldık duygusu yayılıyor. Hükümete yakın gazeteci Hande Fırat’ın ekonomi yönetimine yakın kaynaklardan aktardıkları burada önemli bir not olarak dursun: “Beklenti ilk aylarda yaklaşık 50 milyar dolarlık mevduatın Türk Lirasına dönmesi… Kaynaklarım, spekülatörlerin bir süre daha dövizde kalacağını tahmin ediyor…”

"ÜÇ AYDAN ÖNCE PATLAYACAK GİBİ DURUYOR"

Devlet, dolar düştü işte fiyatları düşürün diyor. Benzine, mazota, elektriğe, doğalgaza yaptığı zamları geri almıyor. Pazarcıya sebzenin meyvenin fiyatını düşür diyor. Ama gübredeki yüzde 500’lük zamlar, zirai ilaçlardaki yüzde 100’ü aşan zamlar ortada duruyor. Hele bir Aralık ayı enflasyonu açıklansın, dış piyasalardaki noel ve yılbaşı telaşı bitsin… İyimserler, bu kur garantili mevduat hikâyesini en fazla üç ay gibi görüyordu. Ama galiba üç aydan önce patlayacak gibi duruyor. Kim bilir neler olacak?

"FIRTINALARINI GÖSTERİYOR AMAN DİKKAT!

Şimdilik ekonomist şapkamızı bir kenara bırakalım ve kaptanlık şapkamızı takalım. Biz denizciler için yüzyılların deneyiminden süzülüp gelen fırtına takvimi vardır. Her yıl, birkaç gün önce ya da sonrasına denk gelir ama mutlaka o tarihte fırtına patlar. Denizciler ona göre seyir planı yaparlar, sığınacak güvenli liman ararlar. Takvimler 9 Ocak’ta Zemheri, 14 Ocak’ta Karakancaloz fırtınalarını gösteriyor. Aman dikkat.

Zemheri: Kışın en soğuk günleri, karakış anlamına gelir. Denizciler için Fırtına Takviminde Zemheri zamanı 22 Aralık’ta başlar, 30 Ocak’ta biter. Bu soğuk günlerde zemheri adını alan fırtına ise bir iki gün yanılma ile 9 Ocak’tadır.

Karakancaloz: Türkçe ve Yunancada kullanılır. Kötü ruh anlamına gelir. Türk ve Yunan denizcilerin fırtınanın şiddeti nedeniyle bu ismi taktığı rivayet olunur. Tarihte yazılı olarak ilk kez Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde rastlanmıştır.