TBMM’de yasalaşan kanunla Kurumlar Vergisi 2021’de yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltildi. Bütün sektörlerin salgından etkilendiği ve gelirlerinin önemli oranda düştüğü bir dönemde bu artış “pes” dedirtti.

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, ücretsiz izin ve prim desteği verilecek sektörlerin kapsamı genişletildi. Kanunla yiyecek ve içecek sektörünün yanı sıra internet kafe, spor, eğlence, eğitim kursları, yüzme kulüpleri, form tutma ve vücut geliştirme salonları, bilardo salonları, eğlence parkları, lunaparklar, düğün, balo ve kokteyl salonları, oyun makinelerinin işletilmesi, güzellik merkezleri, hamam, sauna, kaplıca sektörlerinde faaliyet gösteren iş yerlerinde de günlük 50 lira ücretsiz izin desteği ve sigorta prim desteği verilecek. Kamu kurum ve kuruluşları, menkul ve gayrimenkul malları elektronik ortamda açık artırmayla satabilecek. Kanunla, hastalık ve analık sigortasından ödenecek olan geçici iş göremezlik ödeneğine esas günlük kazancın hesabında dikkate alınan 3 aylık dönem, 12 aya çıkarılacak.

YÜZDE 20’DEN YÜZDE 25’E ÇIKARILDI

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanunla Kurumlar Vergisi yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarıldı. Düzenlemeye göre, Kurumlar Vergisi 2021 yılında yüzde 25, 2022 yılında ise yüzde 23 olarak uygulanacak. Bu madde, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için geçerli olmak üzere yasanın Resmî Gazete’deki yayım tarihinde yürürlüğe girecek. Uygulama ise 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyannamelerle başlayacak. Kurumlar Vergisi, 2017’de yapılan yasa değişikliği ile 2018-2020 yılları için yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkarılmıştı. 2021 için ise tekrar yüzde 20 uygulanmıştı.

Kaynak: Milli Gazete /  Bünyamin Güler