Türkiye, haftalık mesai saatlerinde dünyada ilk sırada yer alırken, ücretlerde ise ne yazık ki sonlarda yer alıyor. Çalışanlara en yüksek ücreti veren ABD’de bir çalışan haftalık ortalama 38,6 saat mesai yaparken, Türkiye’de ise bir çalışan haftalık 47,9 saat mesai ile başı çekiyor. Avrupa ülkelerindeki çalışanlar, Türkiye’deki çalışanlardan ortalama 8-19 saat az çalışırken, ancak 2 ile 3 kat daha fazla ücret alması dikkat çekiyor.

Çok çalışıyoruz ancak az kazanıyoruz! Haftalık çalışma saatlerinde Türkiye başı çekerken, ancak ücretlerde ise sonlarda yer alıyor. OECD’nin verilerine göre bir Avrupalı çalışanın haftalık ortalama çalışma süresi 40 saate bile ulaşmazken Türkiye’de çalışan bir Avrupalı çalışandan 8-19 saat fazla çalışıyor. Türkiye’deki çalışan 8-19 saat daha fazla çalışırken, ne yazık ki Avrupalı çalışan 2 ya da 3 kat daha fazla ücret alıyor. Bu durum ise ‘Çok çalışıp az kazanıyoruz’ yorumlarına neden oldu.

TÜRKİYE 47,9’LA DÜNYADA İLK SIRADA

Türkiye’deki çalışanlar haftada ortalama 47,9 saat mesaiyle dünyada birinci sırada yer alırken, aldığı ücretlerde ise son sıralarda yer alması dikkat çekiyor. Türkiye’nin ardından Kolombiya, Meksika ve Kosta Rika gelirken, ayrıca Türkiye’de yaşayan çalışanların Avrupa ülkelerinde çalışanlardan daha az ücret alarak daha fazla çalıştığı görülüyor. Dünyada çalışana en fazla ücreti veren ülkeler sıralamasında ABD başı çekerken, ABD’de bir çalışan haftalık ortalama 38,6 saat mesai yapıyor. Ayrıca Hollanda’da 29,1, Danimarka’da 32,1, Almanya’da ise bir çalışan haftada 34,5 saat mesai yaparken, Türkiye’de ise bu rakam 47,9. Türkiye bu ortalama ile dünyada haftada en çok mesai yapan ülke olarak başı çekiyor.

MESAİ İLE ÜCRET ARASINDA TERS ORANTI!

OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ülkeleri arasında çocuksuz bekar çalışanlar esas alınarak yapılan bir araştırmada 41 bin 355 dolarla çalışana en fazla ücret ödeyen ülke ABD  oluyor. ABD’yi 38 bin 951 dolarla Lüksemburg  takip ederken, üçüncü sırada ise 33 bin 492 dolarla Norveç geliyor. OECD’nin verilerine göre genelde çalışanların fazla mesai yaptığı ülkelerde daha düşük ücretler ödenirken, az mesai yapılan ülkelerde ise daha yüksek ücretler dikkat çekiyor. Bu veriler ise mesai saatleri ile alınan ücret arasında ters bir orantının olduğunu gözler önüne seriyor.

Kaynak: Milli Gazete