Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırının ardından petrolün varil fiyatı 95 dolardan 102 dolara kadar yükseldi. Türkiye’de ise döviz fiyatları yükselişe geçti. Rusya-Ukrayna krizinin ekonomiye etkisini  değerlendiren Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir, “Şu anda ekonomi ile ilgili tüm planlar kadük kalıyor. Başlayan savaş ortamı ne kadar sürecek öncelikle buna bakmak gerekiyor” dedi.

Rusya’nın, Donbas bölgelerinin bağımsızlıklarını tanımasıyla yükselen gerilim, Ukrayna’ya karşı başlatılan saldırıyla birlikte hat safhaya ulaştı. Başlayan çatışma ortamıyla birlikte dünya ekonomilerinde dalgalanmalar başladı. Varil petrolün fiyatı 95 dolardan 102 dolara yükseldi. Türkiye’de de döviz fiyatları yükseliş trendine geçti. Gece boyunca 13.80’lerde seyreden dolar, 14.20’leri gördü.

Odatv’ye konuşan ekonomist Oğuz Demir, bu zamana kadar konuşulan senaryoların gerçekleşmeye başladığını söyledi. Ekonomide hissedilen ilk etkinin akaryakıt fiyatlarında olacağını belirten Oğuz Demir, “Savaşın ne kadar uzun süreceği önemli. Turizm, dış ticaret, doğalgaz endişelendiğimiz konular bizim cari açığımıza etki edecektir. Bunlar da yeni bir enflasyon baskısı yaratacaktır” dedi.

“VATANDAŞIN YAPABİLECEĞİ BİR ŞEY YOK”

Ekonomik dalgalanmanın oluşturduğu etkilere karşı vatandaşın yapacağı bir şey olmadığını söyleyen Demir, “Bu sürecin ne kadar süreceğini izlememiz lazım. Eğer uzun sürerse asıl sorun o zaman başlar. Türkiye’nin kuru tutmak için dayandığı turizmdeki düşüş kurun yükselmesine sebep olacaktır” diye konuştu.

“EKONOMİK PLANLAR KADÜK KALDI”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıkladığı ekonomik planları değerlendiren Ekonomist Oğuz Demir, ekonomik planlardan önce uluslararası planların konuşulması gerektiğini belirtti. Demir sözlerine, “Kur korumalı mevduat da endişelendirici, kadük. Diğer uygulamalar da kadük. Bir savaş ortamında herhangi bir dengeden bahsedebilmek çok kolay değil” şeklinde devam etti.

“SAVAŞIN ORTADAN KALKMASI BEKLENİR”

Yaşanan durumun, Türkiye’de açıklanan ekonomik planlara etkisinin henüz konuşulamayacağını söyleyen Oğuz Demir, “Vatandaşta savaştan kaynaklı bir endişe. Bu tip durumlarda planlar harekete geçmez. Asıl sorunu yaratan savaşın ortadan kalkması beklenir. Planlar normal zamanlarda konuşacağımız konular. Savaşın bitmesi önceliklidir” ifadelerini kullandı.