Berat Albayrak'ın ağabeyi Serhat Albayrak'ın sahibi olduğu Turkuaz Medya'ya bağlı Sabah yazarı Dilek Güngör'den  AK Parti iktidarına elektrik faturası tepkisi geldi. 

ESNAF ZOR DURUMDA

Hemen hemen her gün birkaçından mail aldığını söyleyen Güngör, "Pandemide aylarca kapanan dükkanını döndürmeye, o dönemde aldığı banka borçlarını ödemeye çalışan esnaf, şimdi de yüksek elektrik faturalarıyla boğuşuyor. En yüksek elektrik birim maliyetini onlar ödüyor. Kimine aylık cirosu kadar, kimine dükkan kirası kadar fatura gelmiş durumda..." dedi.

KDV YÜKÜ ÇOK YÜKSEK

Ev veya ticarethane aboneleri için belediyeye tüketim tutarı üzerinden yüzde 5 elektrik tüketim vergisi (BTV) ödendiğini hatırlatan Güngör, " sanayi grubu abonelerinden yüzde 1 vergi alınıyor. Elektrik faturasında bir başka kalem de KDV. Tüm bedel ve vergiler toplamı üzerinden hesaplandığı için KDV, fatura tutarını en fazla etkileyen vergi kalemi. Bu da yüzde 18 oranında alınıyor.
Vergileri de ekleyince esnafın birim elektrik maliyeti 2.74 TL'ye çıkıyor. Sanayide bu rakam 2.28 TL. Meskenlerde ise ilk kademe 1.37, ikinci kademe 2.06 TL." ifadeleriyle esnafın üstündeki yükü aktardı.

ELEKTRİK FATURASINDAN KDV KALKMALI

Esnafı rahatlatmak için KDV'nin kaldırılması gerektiğini belirten Güngör, "Hükümet KDV konusunda kapsamlı bir çalışma yapıyor. En azından belli bir süreliğine elektrikte, KDV ve BTV oranları da bu çerçevede gözden geçirilebilir. Bu sağlanırsa, özellikle küçük işletmelerin elektrik faturalarında ciddi bir rahatlama olur.
Avrupa'da bazı ülkelerde benzer uygulamalar var. Tüketiciler yükselen enerji fiyatlarına karşı vergi azaltarak korunuyor. Marttan sonra kış şartlarının azalmasıyla faturalarda düşüş beklendiği varsayıldığına göre, üç aylığına böyle bir vergi düzenlemesi gündeme gelebilir." ifadelerini kullandı.