Ekonomist Özgür Demirtaş'ın yıllar önce dikkat çektiği  Çin emlak sektörü krizden kurtulamıyor. Haftalar önce borcunu ödeyemediği için büyük bir krize neden olan Çin emlak sektörü devi Evergrande, temerrüde düşmüştü. Toplamda 300 milyar doları aşan bir borcu olan Evergrande iflas bayrağını çektiğini duyurdu.

Evergrande'nin iflas etmesi ve 300 milyar dolarlık bir borcun karşılıksız kalması uluslararası piyasaları derinden etkileyeceği belirtiliyordu. Küresel piyasalara domino etkisi yaratacağında endişe edilen Evergrande'nin iflası öncesinde Ekonomist Özgür Demirtaş'ın Çin emlak sektörüne ilişkin daha önce uyarılarda bulunduğu ortaya çıktı.

2017 yılında yani 4 yıl önce Çin emlak sektöründeki borçlanmaya dikkat çeken Ekonomist Özgür Demirtaş, "Çin Gayrimenkul sektörünün borçluluk oranı: %317 Ne olacak? Ne olacağını söyleyeyim: Batacaklar." ifadelerini kullanmıştı. Evergrande'nin iflas bayrağını çekmesinin ardından Özgür Demirtaş, sosyal medya hesabından bir paylaşım daha yaptı.

Özgür Demirtaş, "Ve: Çin’nin DEV Gayrimenkul şirketi BATTI ! Yıllar önce söylediğimde, Türkiye’deki Çin sevdalıları pek bir karşı çıkmışlardı. OLUR MU öyle şey orada her şey devlet kontrolünde demişlerdi. Buyrun sonuç…" ifadelerini kullandı.

Özgür Demirtaş borçlanma krizine ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Çin Emlak Piyasası berbat durumda. Büyüme için her şey mübah dediler. Sonuç ortada! Şu an bulamadım ama 2-3 yıl önce Çin Emlak piyasasının nasıl zora gireceğini yazmıştım buradan. Daha büyük krizleri tetiklememesini dilerim… Şimdi herkesin aklındaki soru şu. Bu şirketin temerrüde düşmesi başka krizleri tetikler mi? Bu Çin’nin alacağı önlemlere bağlı. Proaktif yaklaşım ile zincirleme reaksiyonu durdurabilirler. Bence yapabilirler ve yapmalılar. ABD Lehman’ı uçurumdan attı sonuç felaket oldu unutmayın."