Türkiye'nin IC Yatırim Holding A.Ş., China Merchants Group Ltd. ve bir grup Çin bankası arasındaki 2.3 milyar dolarlık krediyi yeniden finanse etme konusundaki görüşmeler erteleniyor.

Koronavirüs salgını, Çin bankalarının Türkiye’de düzenlediği büyük bir kredi anlaşmasını tehdit ediyor. Virüsün yayılmasının Çin bankalarının Türkiye pazarında genişleme çabalarını yavaşlatabilir.

Konu hakkında bilgisi olan kişilere göre, Türkiye’nin IC Yatırim Holding A.Ş., China Merchants Group Ltd. ve bir grup Çin bankası arasındaki 2.3 milyar dolarlık krediyi yeniden finanse etme konusundaki görüşmeler erteleniyor.

İstanbul’un Boğazı üzerinde üçüncü bir asma köprü inşa etmek için kullanılacak krediyi yeniden finanse etme konusundaki görüşmeler, tarafların anlaşmayı kapatmayı ümit ettikleri nisan ayına yetişemeyecek. Bankalar ve yöneticiler Türkiye ile Çin arasında seyahat edemedikleri ve video bağlantısı yoluyla iletişim kurdukları için görüşmeler ertelendi.

Olayların gelişimi, Türkiye’de faaliyet gösteren Çinlbankacılık birimleri için virüsün ne kadar oyun değiştirici olabileceğini vurguluyor. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisinden bankalar, Türkiye’nin finans endüstrisinde büyük proje finansmanı anlaşmalarının peşinde koşarak hızla genişliyorlardı. Asya ulusunun para otoritesi, Türk mevkidaşının yabancı rezervlerinin artırılmasına yardımcı olmak için 2019 yılında 1 milyar dolarlık takas yapmıştı.

Istanbul Bridge DealIC Yatirim Holding ve China Merchants Group Ltd.’nin altı iştiraki, 2013 yılında alınan krediyi yeniden finanse etmek için borç verenlerle görüşmelerde bulunuyordu. Industrial & Commercial Bank of China Ltd. ve Bank of China Ltd. 2022 yılında vadesi dolacak kredinin, yaklaşık 2,2 milyar dolarlık yeni bir yedi yıllık tesisi hakkında görüşüyorlardı.

Yetkililer konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Çinli yatırımcılar Aralık ayında köprüyü işleten şirketin %51’ini 688,5 milyon dolar karşılığında satın almaya karar verdiler.

Astaldi SpA’nın %33’lük hissesinin tamamını ve halen faaliyette bulunan şirketin %49’unu elinde bulunduran IC Yatirim’dan %18’lik hisse satın aldılar.

AKP hükümetinin IC Yatirim ve Astaldi konsorsiyumuna 2012 yılında toplam 3 milyar dolarlık yol inşa etmek ve işletmek için izin vermesinden sonra 2016’dan beri faaliyet gösteriyor. Bu konsorsiyumun vadesi 2027 yılında dolacak.

BloombergQuint