Konut krizi ve kira fiyatlarındaki fahiş artışlar kiracıları zor duruma bırakmaya devam ederken hükümet kanadından kira fiyatları için sınırlama açıklaması geldi.

Ankara’da “Uzlaştırma Ödül Töreni ve Sempozyumu”nda konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu'na Adalet Komisyonu'nda eklenecek. Umarım beklentileri karşılar. Umarım beklediğimiz sonuçları doğurur.” açıklamasında bulundu.

Kiralık ev fiyatlarına getirilen zam sınırlaması, beraberinde ev sahiplerinin sıfırdan vereceği evlerin kira fiyatlarının daha da artmasına neden olacağı konuşulmaya başlandı.

Düzenlemeye tepki gösteren finans uzmanı Tunç Şatıroğlu da bu görüşe destek verenlerden.

Tunç Şatıroğlu, “Bu kadar adaletli bir kararı Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin Adalet Bakanı açıklamış. Yakışmış. Bu son derece adaletli karardan sonra yeni kiralara en az yüzde 50 zam gelmesini bekliyorum.” dedi.

Kira düzenlemesine ilişkin vatandaşların sosyal medyadan gösterdiği ilk tepkiler şöyle:

  • Kira artış düzenlemesi milleti birbirine düşürmek için mi çıkarıldı. Bu saçma bir düzenleme olmuş kiracı ile ev sahibinin arasına dinamit koymuşlar. Şimdi herkes kiracını çıkarmaya çalışacak. Ancak bu kadar beceriksiz ve vizyonsuz olunabilir.
  • Olsa ne olacak? Ev sahipleri daha çok zam yapacak. Tek çözüm her ilin her ilçesinin bir kanuni kira düzenlemesi olmalı. İstanbul'da en pahalı ev 5000 TL olmalı. Kenar mahallelerde 5000 TL vermek anlamsız.
  • Asıl sorun şu ki kiraya istediği zammı yapamayan ev sahipleri kiracıyı bir bahane ile çıkaracak. daha yüksek fiyata kiraya verecek. Acil olarak kira düzenlemesi lazım. Üst limit olmalı.
  • Kira düzenlemesi sadece konutu kapsıyor. Yatırım amaçlı gayrimenkul alanlar konuttan dükkana yönelecektir. Ayrıca kiraya zam yapamayacağını gören ev sahipleri önden yüklemeli olarak kiraları arttıracak. Yeni kiralıklara zam gelecektir.