Vatandaşın ve sanayicinin ana gider kalemlerinden elektrik Temmuz ayında yüzde 15 zamlanırken, ana kalemlerden doğalgaz da dün yüzde 15 zamlandı. Merkez Bankası’nın faiz indirimi, dolardaki yaz rehaveti ve Hazine ve Maliye Bakanı’nın “En kötüsü geride kaldı” demesiyle estirilen “iyileşme rüzgârı”, vatandaşa yine zam olarak döndü!

ÇİZDİĞİNİZ TABLO PEMBE Mİ?

Döviz kurunun nispeten düşük seyrettiği ve enflasyonun da düştüğü söylenirken, önce elektriğe sonra da doğalgaza yapılan yüzde 15’lik zamlar kafaları karıştırdı.

Vatandaşın günlük hayatındaki gider kalemlerinin hemen hemen hiçbirinde bir gerileme yaşanmazken, sadece mevsimsel etkilerle düşen sebze meyve fiyatlarına bakarak enflasyonun düştüğü söylendi. Buna rağmen, önce elektriğe sonra da doğalgaza yapılan ciddi zamlar, çizilen “pembe tabloların” gerçekliğini sorgulatıyor.

“DENGELENME SÜRECİ BAŞLADI” DEDİ VATANDAŞA “KREDİ ÇEKİN” ÇAĞRISI YAPTI

Yüzde 15’lik fahiş doğalgaz zammının açıklandığı gün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan ilginç bir tweet geldi. Bir kez daha “ekonomik dengelenme” vurgusu yapan Bakan Albayrak, kamu bankalarının faizleri düşürmesini avantaj olarak yorumladı. Vatandaşları ve iş dünyasını “kredi çekmeye” davet etti.

Doğalgaza yüzde 15 elektriğe yüzde 15 sanayicinin enerji gideri katlanıyor

BOTAŞ’IN ilan ettiği doğalgaz toptan satış fiyatları kapsamında, konut tüketicilerinin de dahil olduğu yıllık 300 bin metreküp ve altı tüketiciler için nihai doğalgaz satış fiyatlarında ortalama yüzde 14,97 oranında artışa gidildi. Tüketimi yıllık 300 bin metreküp ve üzerindeki tüketicilerle Organize sanayi bölgeleri ve sıkıştırılmış doğal gaz üretimi amaçlı doğalgaz kullanan tüketiciler için ise ortalama yüzde 13,73 oranında zam yapıldığı aktarıldı.

Doğalgaza da %15 zam!

Temmuz ayında yüzde 15 zamlanan elektriğin ardından, Ağustos’ta da doğalgaz yüzde 15 zamlandı. BOTAŞ’ın açıklamasına göre, zam 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) doğalgaz fiyatlarına yüzde 13,73 ila yüzde 14,97 oranında zam yapıldığı bildirildi.

EPDK’dan yapılan açıklamada, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) ilan ettiği doğalgaz toptan satış fiyatları kapsamında, konut tüketicilerinin de dahil olduğu yıllık 300 bin metreküp ve altı tüketiciler için nihai doğal gaz satış fiyatlarında ortalama yüzde 14,97 oranında artışa gidildiği kaydedildi.

Tüketimi yıllık 300 bin metreküp ve üzerindeki tüketicilerle, Organize Sanayi Bölgeleri ve Sıkıştırılmış Doğal Gaz üretimi amaçlı doğal gaz kullanan tüketiciler için ise ortalama yüzde 13,73 oranında zam yapıldığı aktarıldı.

Açıklamada, yeni fiyatların 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren geçerli olacağı bilgisine yer verildi.