Hazine dün ekim ayı nakit gerçekleşmelerini açıklarken, yüksek nakit açığının yanı sıra faiz ödemelerindeki yüksek seviye dikkat çekti.

2022 yılın Ocak-Eylül döneminde aylık ortalama 21 milyar TL olan Hazine’nin faiz ödemeleri, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 348 artışla 59,1 milyar TL’ye sıçrayarak rekor kırdı.

Böylece Hazine’nin Ocak-Ekim dönemi toplam faiz ödemesi yıllık yüzde 81 artışla 248 milyar TL’ye yükseldi. Geçen sene bu rakam, ocak-ekim döneminde 137,2 milyar TL, ekimde 13,2 milyar TL idi.

ENFLASYONA ENDEKSLİ TAHVİL ETKİSİ

Ekim ayında Hazine’nin faiz ödemelerinin yüksek olmasının nedeni, 2013 yılında ihracı yapılan yaklaşık 8 milyar TL’lik enflasyona endeksli tahvil oldu.

Ekimde bu tahvilin geri ödemesi vardı. Vade sonuna kadar borç stokunda bu tahvile ait borç sadece 8 milyar TL olarak görünmüştü ancak yüksek enflasyon etkisiyle faiz ödemesi yaklaşık 40 milyar TL oldu.

Böylece bankalara, 9 yıllık birikimli tüketici enflasyonuna endeksli olarak, vade sonunda topluca anaparanın yaklaşık 5 katı düzeyinde faiz ödendi.

Hazine son dönemde Merkez Bankası düzenlemeleriyle uzun vadeli tahvil faizlerini bastırsa da enflasyona endeksli tahvillerin etkisiyle önümüzdeki yıllarda da yüksek faiz ödemeleri yapacak.

Ekim ayı itibarıyla Hazine’nin toplam iç borç stoku 1,7 trilyon TL seviyesindeyken, bu borç için ileride ödeyeceği faiz miktarı 2,3 trilyon TL’yi aşmış durumda. Geçen sene ağustosta 699 milyar TL olan bu rakam, bu dönemde resmi enflasyonun yüzde 19’dan yüzde 85’e yükselmesi nedeniyle katlandı.

72 MİLYAR LİRALIK AÇIK

Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre, Öte yandan, Hazine nakit dengesi ekim ayında 72,2 milyar lira açık verdi. Eylülde 79,5 milyar TL olan nakit açığı, ocak-ekim döneminde 160,4 milyar TL’ye ulaştı. Önümüzdeki aylarda açığın artması bekleniyor.

Ocak-ekim döneminde Hazine net 285,4 milyar TL iç borçlanma yaptı. 537,2 milyar TL iç borçlanma yapılırken, geri ödemeler 251,9 milyar TL oldu.