Akaryakıt fiyatlarına kallavi zam! Motorin ve benzin fiyatları arttı

Akaryakıt fiyatlarında beklenen zam az önce EPGİS tarafından ilan edildi. Bu geceden itibaren benzin fiyatları ve motorin fiyatları zamlandı. Benzin fiyatına gelen zammın 14 kuruşluk kısmı Eşel Mobil Sistemi gereği devlet tarafından karşılanırken 41 kuruşluk zam ise akaryakıt pompa satış fiyatlarına yansıyacak.

Akaryakıtta benzin ve motorin fiyatları zamlandı. Dolar kuru ve rafineri fiyat çıkışının yükselmesiyle enerji fiyatlarındaki artış akaryakıt fiyatlarını da vurdu. EPGİS, benzin fiyatları ve motorin fiyatına zam geldiğini açıkladı.

EPGİS (Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası) tarafından yapılan yazılı açıklamada, “ 16/10/2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Motorinde 41 Benzinde 14 KRŞ/LT Pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur.  16/10/2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Benzinde 23 KRŞ/LT Fiyat artışı gerçekleşmiş olup, artış mevcut uygulama olan EŞEL MOBİL Sistemi gereği ÖTV’den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacaktır." denildi.

Zamların ardından akaryakıtta kamu desteğinin ÖTV sınırı benzin için de sona erdi. Motorin ve LPG için ise daha önceki zamlar da sıfıra inmişti.  Akaryakıtta yapılan zamlardan kaynaklı ÖTV alanın kalmamasıyla akaryakıt fiyatlarına yapılacak zamların pompa satış fiyatlarına yansıyacağı belirtiliyordu.

AKARYAKIT FİYATLARINA ZAM VATANDAŞIN TEPKİSİ ÇEKTİ

Akaryakıt fiyatları yeni zam ile sürücüleri üzdü. Otomobil sürücülerini yakından ilgilendiren akaryakıt fiyatları gelen zam ile beraber yeniden gündem oldu. Birçok vatandaşlar sosyal medya benzin fiyatları zammına tepki gösterdi.

Vatandaşlar sürekli gelen akaryakıt fiyatları zamlarının önüne geçilmesi için yöneticilere çağrıda bulundu.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Petrol Piyasası Kanunu gereğince 1 Ocak 2005 tarihi itibarı ile Serbest Fiyatlandırma Sistemi'ne geçilmiştir.

Bu sistem ile sektördeki akaryakıt dağıtım şirketleri, farklı fiyat politikalarına göre depo satış fiyatını belirlemekte serbest olduğu gibi, bayiler de dağıtım şirketleri tarafından kendilerine tavsiye edilen tavan pompa satış fiyatlarını uygulamakta veya bulundukları bölgenin rekabet koşullarına göre kendi pompa satış fiyatlarını uygulamakta serbesttirler.

Türkiye'de perakende satış fiyatları rekabet koşulları göz önünde bulundurularak oluşturulmaktadır.