Türk Telekom, 14 Kasım 2005 yılında  AK Parti iktidarı döneminde Lübnanlı Hariri ailesinin sahibi olduğu Oger Telecom'a satılmıştı. 2013 yılında aldığı 4 milyar 750 milyon dolarlık krediyi ödenmemesi üzerine Akbank, Garanti Bankası, İş bankası, Denizbank, QNB Finansbank, Halkbank, TSKB, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası ve Anadolubank’ın başını çektiği alacaklı bankalar, alacakları karşılığında Türk Telekom'a el koymuştu. 

Türkiye  Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü  Arda Ermut, TVF Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kayacık ve TVF Kurumsal İletişim Müdürü Taha Güvendi ile konuşan Dünya yazarı Vahap Munyar, köşe yazısında 4 yıl sonra Hazine'ye bedelsiz olarak devredilecek Türk Telekom'un Varlık Fonu tarafından alınma sürecini aktardı.

"ERDOĞAN ANLAŞMAYI UYGUN BULDU, BİZ DE İMZALADIK"

Arda Ermut, Türk Telekom'un alınma sürecine ilişkin şu sözleri sarf etti:

"Dünya örneklerine baktık. Uluslararası danışmanlık şirketlerinden de hizmet aldık. Kamu zaten Türk Telekom’un içindeydi. Yüzde 25 Hazine, yüzde 6.68 de TVF payı vardı. Yüzde 55’lik hisseyi bankalardan devralmanın doğru olacağını gördük.

Görüşmeler sonucu ortaya Türk Telekom’un yüzde 55’i için 1 milyar 650 milyon dolar olan mantıklı bir fiyat çıktı. Biz bunun 50 milyon dolarını TVF’den özkaynak olarak vereceğiz. 1.6 milyar doları hisseleri aldığımız bankalardan kredi kullanacağız.

Cumhurbaşkanımızın Başkanlığındaki yönetim kurulumuz bankalarla vardığımız ön anlaşmayı uygun buldu. Bunun üzerine anlaşmayı imzaladık.

Bu, hem kamu için, hem de bankalar açısından “kazan-kazan” formülüdür. Bankalar, daha fazla zarar yazmaktan kurtulacak. Kamu da, sadece TVF’nin doğrudan koyacağı 50 milyon dolarla Türk Telekom’un daha güçlü şekilde yola devam etmesini sağlayacak." 

4 YIL SONRA BEDELSİZ GEÇECEK AMA...

TVF Genel Müdürü Arda Ermut, 4 yıl sonra Hazine'ye bedelsiz olarak devredilecek Türk Telekom'un şimdi satın alınmasına ilişkin eleştirilere şu yanıtı verdi:

"Türk Telekom’un yapısı iyi incelendiğinde bugün adım atmamızın daha doğru olduğu görülür. Ayrıca, 1.6 milyar dolarlık kredi Türk Telekom’un ikincil halka arz ve temettü gelirleriyle ödenecek."

Kaynak: Milli Gazete