İktidarın başı her sıkıştığında vatandaşın kapısına dayanıyor! Ekonomide ipin ucunu kaçıran iktidar, gözünü vatandaşın yastık altındaki altınlarına dikti. Son 5 yılda 8 sefer vatandaşa yastık altı çağrısı yapan Erdoğan’ın son açıklaması ise ‘geleneksel döviz-  altın bozdurma çağrısı’ yorumlarına neden oldu!

Başı her sıkıştığında vatandaşa başvuruyor! Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan, ekonomideki kötü gidişatı durdurabilmek için yine vatandaşın kapısına gitti. Vatandaşa, “Yastık altındaki döviziniz altınınız varsa gelin bozdurun” çağrısı yapan Erdoğan’ın, 2016’dan beri her yıl düzenli olarak bu çağrıyı yapması ise dikkat çekti.

5 YILDA 8 SEFER ÇAĞRI YAPTI

Türkiye’de altın ve dövizin son bir ayda yaptığı sıçrayış, ekonomideki dengeleri alt üst ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise çareyi yine vatandaşa çağrı yapmakta buldu. Son 5 yılda 8 sefer vatandaşa yastık altındaki  dolar ve altınları bozma çağrısı yapan Erdoğan’ın, tekrar gözünü vatandaşın birikmişine dikmesi pes dedirtti.

BAKANLAR KURULUNDAN SONRA YİNE ÇAĞRIDA BULUNDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geride bıraktığımız hafta içi Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada,  “Bankada, yastık altında dövizi olanlara çağrı yapmak istiyorum. Döviz kurundaki dalgalanma geçici olacaktır. Üretim modelinin fırsatlarına yatırım yapmalılar” diyerek vatandaşı yastık altındaki altın ve dolarını bozdurmaya davet etti.  Bu çağrı Erdoğan’ın daha önce yaptığı çağrıları da gündeme getirdi.

HER YIL DÜZENLİ OLARAK ÇAĞRISINI YENİLİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce yaptığı çağrılar ise şu şekilde:

  • Aralık 2016, Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Yastık altında dövizi olanlar gelsin parasını altına, TL’ye dönüştürsün. Ne lüzum var dövize değer kazandıracağız.”
  • Ekim 2017, Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP Grup Toplantısında yaptığı konuşmada: “Yastığınızın altında ya da kolunuzdaki altınlar bize bir şey kazandırmaz. Yastık altındaki altınlarınızı bu şekilde değerlendirerek ülkemizin gelişmesine katkı sağlamaya davet ediyorum.”
  • Haziran 2018, Erdoğan: “Tüm vatandaşlarıma sesleniyorum; yastık altında tuttuğunuz dövizlerinizi, paralarınızı, altınlarınızı yatırım mecralarına yatırarak sisteme sokun ve ülkemizin büyümesine katkıda bulunun. Gel Varlık Barışı’nda hem kazan hem de ülkeye kazandır.”
  • Eylül 2019, Türkiye’nin yeni döneme katılım finans modeliyle girdiğinin altını çizen Erdoğan: “Bu aynı zamanda yastık altına da hitap edecektir. Yastık altı da bu adımın atılmasıyla hareketlenecektir.”
  • Kasım 2020: “Yurt dışındaki tasarruflarımızı mutlaka ülkemize getirmeliyiz. Varlık Barışı konusunda gerek yurt dışı gerek yurt içi yastık altı neyiniz varsa bunları sorguya tabi olmadan kayıt altına almamız ülkemiz için yeni bir ufuk sağlayacaktır. Ekonomide ve demokraside ülkemizi yeni bir yükseliş dönemine sokmakta kararlıyız.”
  • Mart 2021, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de pandemi nedeniyle ağır ekonomik sıkıntı yaşandığını reddederek, vatandaşlara evde döviz ve altın tutmak yerine finans araçlarına yatırım yapmaları çağrısında bulundu.
  • Nisan 2021, Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Vatandaşlarımdan döviz ve altını çeşitli finans araçlarına yatırarak ekonomi ve üretime kazandırmalarını istiyorum.”

Kaynak: Milli Gazete  /  Bünyamin Güler