Enerji Piyasası  Düzenleme Kurumu 'Son Kaynak Tedarik Tarifesi’nin kapsamını genişletti. Evlerin kullandığı elektriği hariç bırakan düzenleme ile sanayici ve esnafın kullandığı elektriği 'yıllık 1 milyon kilovatsaat elektrik tüketimine' düşürdü. Yani bu miktardan daha fazla elektrik tüketen tüm abone grubu tüketicileri ulusal tarife sisteminden çıkardı. Yapılan bu değişiklikler ne anlama geliyor?

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU: ZAM YAPMADIK TARİFE DEĞİŞTİRDİK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 1 Temmuz'dan itibaren elektrik tarifelerinde uygulanacak yeni kararı duyurdu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından alınan karara göre yıllık 1 milyon kilovatsaat elektrikten daha fazla tüketenler yani elektrik faturası aylık 80 bin liranın üzerinde olan abone grubu avantajlı olan ulusal tarife sisteminden çıkarılacak. ayda 80 bin lira ve üzeri elektrik faturası da sanayi ve işyerlerine geliyor. Hanehalkı denilen mesken sahipleri uygulama dışında tutuldu. Bu kararın alt metninde 1 Temmuz’dan itibaren bu grupta kalan sanayicilerin elektrik fiyatlarına yüzde 71 ticarethanelerin elektrik fiyatlarına en az yüzde 86 zam geleceği belirtiliyor.

İŞİN KÖTÜSÜ FİYATLAR AYLIK OLARAK ZAMLANACAK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kararına göre aylık 80 bin liralık elekrik faturası ödeyen sanayi ve ticarethanelerin elektrik fiyatları her ay güncellenecek. Dünyada enerji fiyatları artarken bizdeki artışın üzerine bir de döviz kurundaki oynaklık binecek. Artık sanayi tesislerinin ve ticarethanelerin elektrik faturası her ay katlanacak.

SANAYİ VE TİCARETHANE ELEKTRİİNE ZAM TÜM VATANDAŞA YANSIYACAK

Şu anki aylık elektrik faturası 80 bin lira ve üstünde olanlar Türkiye'deki üretimin ve tüketici ürünlerinin büyük çoğunluğunu üreten grup olduğu için buradaki elektrik fiyatlarındaki her artış direk vatandaşa yansıyacak. Bu artışlar beraberinde enflasyonu da tetikleyecek.

1 Temmuz'da gelecek olan zamla şu anda spot piyasada elektrik 1 lira 89 kuruştan satılan elektrik gelecek olan zamlarla birlikte 3 lira 5 kuruştan satılacak.

KÖPRÜDEN ÖNCEKİ SON ÇIKIŞ 3 HAZİRAN'DA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun düzenlemesi 1 Temmuz Çarşamba günü başlayacak. Elektrik abonelerinin elektrik tedarikçisi değişikliği yapmak için son başvuru tarihi 3 Haziran Cuma günü. O güne kadar bu segmente giren tüketicilerin tedarikçi değişikliği başvurularını tamamlamaları gerekiyor. Değişikliği yapmayan elektrik aboneleri 1 Temmuz'dan itibaren yüksek bir zamla karşı karşıya kalacaklar.