Karar gazetesi yazarı ekonomist İbrahim Kahveci'den TÜİK 'in açıkladığı yüzde 36'lık enflasyon hakkında dikkat çeken yorum geldi. "Faiz sebep, enflasyon sonuç" tezinin teoride durduğu gibi pratikte durmadığını ifade eden Kahveci, "Dün aslında TÜİK bu düşüncenin teoride durduğu gibi olmadığını resmen ilan etti." dedi.

İbrahim Kahveci köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:

"TÜİK bu düşüncenin teoride durduğu gibi olmadığını resmen ilan etti. Sadece ve sadece aylık enflasyon yüzde 13,6 yükselişle  AK Parti döneminin yıllık enflasyon oranının üzerine çıktı.

Enflasyon resmen patladı!

***

Enflasyon neden patladı?

Kur arttığı için.

Kurlar niye patladı?

Negatif faiz sonrası yatırımcılar  dolar  aldığı için... Piyasada güvensizlik TL’den kaçışa yol açtığı için...

Kurlar artınca fiyatların artacağı kesindi.

İyi ama negatif faizle kurların artacağı da kesindi.

O zaman bu basit düşüncenin bile teoride yer etmemiş olması nasıl izah edilebilir?

Acaba faizler düşer ama millet döviz almaz, çünkü bizim sloganlarımıza kanarlar mı diye düşünüldü... Çünkü “Onların doları varsa, bizim Allahımız var” diyen de bizdik.

Ama olmadı.

Onların doları yükseldi, bizim TL’miz çöktü.

Onların doları yükselince onlara olan dolar borçlarımız ve toplam döviz yükümlülüklerimiz TL bazında 3,5 trilyon lira artış gösterdi.

Onlardan dolar olarak aldığımız petrol, doğalgaz fiyatları patladı. Artan enerji maliyetleri elektriğe yüzde 127 zammı kaçınılmaz kıldı.

Onların doları vardı ama bizim de Hazine garantili müteahhitlerimiz var. İşte bu yerli müteahhitlere de onların doları dediğimiz paralarla garanti vermiştik. Sadece Osmangazi Köprüsünün tek yön geçiş ücreti artan dolar nedeniyle 672 liraya çıktı.

Sanırım uçak pistleri bile bu kadar pahalıya gelmemiştir.

Gerçi geçenden 184,5 lira alacağız, onun adına da Hazine’den 500 liraya yakın parayı 84 milyon olarak ödeyeceğiz.

Adalet bu ya..."