2022 yılına 12-13 TL bandından başlayan  dolar kuru Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Ağustos ve Eylül ayı faiz kararlarıyla 20 Aralık'taki tarihi zirvesini aşmıştı. 

ABD enflasyon verisi ve Kasım ayında açıklanacak ABD Merkez Bankasının ( FED) 75 baz puan faiz artış beklentisiyle küresel piyasada değerlenen dolar kuru 14 Eylül'den itibaren 18-18.73 TL arasında dar bantta  yükseliş eğilimini sürdürüyor. Dolar anlık olarak 18,58 seviyesinde seyrini devam ettirirken Ekonomist Atilla Yeşilada'dan dikkat çeken yorum geldi. 

Mesele Ekonomi Youtube kanalında soruları yanıtlayan Yeşilada,  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın artık şapkadan tavşan çıkaramadığını ve 21 Aralık 2021 benzeri dolar şokunun çok yaklaştığını söyledi.

BERNANKE GELSE EKONOMİYİ KURTARMAZ DOLAR ŞOKU YAKLAŞIYOR

Nobel Ekonomi ödülü alan ve 2008 krizinde büyük rol oynayan ABD eski FED Başkanı Ben Bernanke gelse ekonomiyi artık kurtaramayacağını söyleyen Yeşilada, "Bir kaç ay sonra Ben Bernanke'ye ihtiyacımız olabilir. AKP hükümeti böyle gitmeye devam ederse 21 Aralık benzeri bir kur şoku yaşayacağız. Herkesin de bundan haberi olsun. Ekim'le Haziran arasında Türkiye'nin cari açığı en az 50 milyar dolar. 10 milyar dolar da dış borcumuz  var. Toplamda 60 milyar dolar açığımız var. TCMB'nin bankalara desteği 35 milyar dolar. Arada 25 milyar dolar var. Rusya'dan para gelmezse, gelse de Batı'dan yaptırıma maruz kalacağımız için iki şeyden biri olacak. Ya TL değer olarak yarıya düşecek ya da bireysel döviz kısıtlaması gelecek" ifadelerini kullandı.

KKM DE PARA ETMEDİ

Cari açık üstünden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi yönetimine eleştirilerini sürdüren Yeşilada, "21 Aralık'ta KKM'nin çıkmasıyla 11 TL'ye inen dolar bugün yine 18.60. Dolayısıyla KKM'de para etmedi. Dövizi kontrol edeceğim derken, Türkiye'nin kredi mekanizmasını bozdular. Dövize gidecek diye kredi verilmiyor. Üretim sektörü ağır baskı altında. Net hata noksan ya da menşei bilinmeyen döviz girişleri, Erdoğan'a olan sevgiden değil, ya turizm gelirlerinden ya da Rus iş adamlarının Türkiye'de şirket kurmasıyla olmuştur. Rusya'dan da gelen geldi. 1-2 milyar dolar daha gelir daha da gelmez." diye konuştu.