Ekonomist Atilla Yeşilada, bayramda 8.50 TL'yi gören dolar kurunun bu düzeyde haftaya başlaması halinde enflasyonda yeni bir dalganın yolunun açılacağını belirtti.

Dr. Artunç Kocabalkan ile yaptığı Youtube yayınında “Pazartesi dolara dikkat” uyarısında bulunan Yeşilada, “Bayramda gördüğümüz 8.50 lira düzeyindeki fiyatlama suni fakat pazartesi yeniden 8.20 lira seviyelerine dönmezse hemen arkasından bir enflasyon dalgası gelecek” dedi.

TEMKİNLİ OLMA ZAMANI

Faiz veya anapara amortismanı gelen şirketlerin piyasaya girip döviz almaya başlayacaklarını öngören Yeşilada, bu durumda da yatırımcılardan “Faiz artırın” seslerinin yükselmeye başlayacağını ifade etti.

Yeşilada, “Bu nedenle pazartesi çok dikkatli olmak lazım. Merkez Bankası mı, kamu bankaları mı müdahale eder yoksa kendiliğinden mi düşer. Eğer düşmez ise başımız çok fena belada. Türk piyasaları için temkin ve biraz da karamsar olma zamanı” yorumunu yaptı.

HAZİRAN AYI KRİTİK

Bu yaz turizm gelirlerini kaybederse Türkiye'nin çok ciddi cari açık vereceğini söyleyen Yeşilada, “Bu durumda 8.50 TL olan dolar nereye kadar gider, büyüme negatife döner. Yani cari açığı kriz yoluyla değil, daralma yoluyla çözeriz” dedi. En kritik tarihin ise 1 Haziran olduğunu kaydeden Yeşilada şöyle konuştu:

“Umarım yanılırım. Korktuğum şu; İstanbul'daki varyantlar Anadolu'daki kardeşleri ile buluştular, öpüştüler, bayramı kutladılar. Sadece Çin'den 1 milyon doz aşı geldi. Ağustos sonundan önce halkı aşılayamazlar. Salgın haziranda yeniden patlak verebilir.”