Dolar kuru, TL karşısında Türkiye'de devam eden enflasyon-para politikası endişeleri ve küresel çaptar değer kazanması ile birlikte yeni bir rekora imza attı.

Eylül ayının ilk haftasından beri yükseliş trendinde olan ve son 6 işlem gününde üst üste rekorlar kıran dolar kuru, TL karşısında bugün tarihi zirvesini 10,18'in üzerine taşıdı. Euro kuru ise 11,52 liradan işlem görüyor.

12 Kasım Cuma akşamı TL karşısında 10 liraya ulaşan dolar kuru, dün 9,95'li seviyelere kadar gerilese de tekrar 10 düzeyinin üzerine tırmanmıştı.

TL'nin dolar karşısında erimeye neden olmasının en büyük etken olarak TCMB enflasyondaki yükselişe ve TL'de lokallerin alım gücünü düşürmesi gösteriliyor. Dünyada ise yükselen enflasyon nedeniyle hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin merkez bankaları para politikalarını sıkılaştırma kararı alıyor.

Öte yandan Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri ise Ekim sonunda tırmandığı 470 baz puana kıyasla gerilemiş durumda. Geçen hafta 400 baz puanın altına inen CDS'ler bir önceki güne değişim kaydetmeyerek dün 406/410 baz puandan kapandı.

DOLAR YUAN KARŞISINDA GERİLEDİ

Dolar kuru TL karşısında rekor kırarken Çin parası Yuan karşısında ise geriledi ve yuan beş ayın zirvesine yükseldi. Yatırımcılar  ABD perakende satış verilerini beklerken, ABD ve Çin'in liderlerinin görüşmelerine ılımlı bir başlangıç yaptığı görüldü.