Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri, şimdi de batık durumdaki arkadaş şirketlerini kurtarmaya başladı.

Tağşişli genel müdür, hukuksuz atama ve hayvancılıkta çifte cinayetle gündeme gelen Tarım Kredi’de yeni bir skandal patlak verdi. Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşunda gündeme gelen skandallar karşısında hükümetin sessiz kalması dikkat çekerken, Ankara’da şimdi Genel Müdür Fahrettin Poyraz’ın milletvekili arkadaşının kıyak şirket alımını konuşuyor.

Akp’den 23. Dönem milletvekili olan Muharrem Selamoğlu, Ankara’nın Haymana ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) yaklaşık 1,8 milyon lira hibe desteği alarak süt çiftliği kurdu. Süt çiftliğini işletemeyen ve zamanla büyük zarar eden Selamoğlu, çiftliğini satmak istedi. Ancak çiftliğin bulunduğu yerin bir cazibesinin olmaması ve çiftlikteki süt hayvanlarının bakımsızlıktan dolayı verimlerinin çok düşmesinden dolayı bir müşteri bulamadı.  Selamoğlu’nun imdadına eski milletvekili arkadaşı Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz yetişti. Bakımsızlıktan dolayı süt verimleri düşen batık çiftliğin geçtiğimiz Aralık ayında sessiz sedasız Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından alındığı ortaya çıktı.

CEZA YEMEMEK İÇİN BATIK ÇİFTLİĞİ DOĞRUDAN TARIM KREDİ ALDI

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin hayvancılık alanında Tareks Hayvancılık adında iştiraki bulunurken, söz konusu batık çiftliğin bu iştirak üzerinden değil de doğrudan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından alınması da dikkat çekti. Bilindiği üzere TKDK’dan hibe desteği ile yapılan yatırımlarda 5 yıl şirket devri yapılamıyor. Bunun için batık çiftlik, Tareks Hayvancılık üzerinden alınmış olsaydı şirket ismi değişecek ve TKDK’dan ağır bir cezai müeyyide uygulanacaktı. Bunun için batık çiftlik, doğrudan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği adına alınarak şirket ismi değiştirilmedi.

SERMAYESİ 50 BİN LİRADAN 3 MİLYON 50 BİN LİRAYA ÇIKARILDI

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’ne doğrudan alınan Selamoğlu Hayvancılık Şirketi’nin sermayesi satın almadan iki ay önce 50 bin liradan 3 milyon 50 bin liraya çıkarıldı. Artırılan sermayenin de 2 yıl içinde ödenmek şartıyla yükseltilmesi dikkat çekti. Şirketin devri de hukuki ve mali yükümlülükleriyle birlikte Tarım Kredi’ye devredilmesinden dolayı artırılan sermaye de Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından ödenecek. Şirket, doğrudan bir iştirakin bünyesine alınamadığı için Selamoğlu Hayvancılık’taki bütün işlemler vekâletle yürütülecek. Bunun için Tarım Kredi Yem’den Ticaret Müdürü Muhammet Çığ’a vekâlet verildi.

ESKİ VEKİL SATIŞ RAKAMINI AÇIKLAYAMADI

AKP eski Niğde Milletvekili Muharrem Selamoğlu, TKDK’dan hibe desteği alarak yaptırdığı süt çiftliğini Tarım Kredi Kooperatiflerine kaç liradan satıldığını açıklamadı. Milli Gazete’nin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Selamoğlu, çiftliği kurmak için çok emek verdiğini ancak işletemediklerini belirtirken, batık çiftliğin Tarım Kredi Kooperatiflerine kaç liradan satıldığını açıklamadı.

TARIM KREDİ’NİN ÜÇ BÜYÜK SÜT ÇİFTLİĞİ VAR

* Tarım Kredi Kooperatifleri’nin hayvancılık alanında iştiraki olan Tareks Hayvancılık’ın Yozgat Boğazlıyan ve Kırklareli Lüleburgaz’da süt hayvancılığı üzerine büyük çiftlikleri bulunurken, geçtiğimiz yıl yine Kırklareli’nde büyük bir çiftlik kiralanmıştı. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin süt hayvancılığı anlamında büyük çiftlikleri bulunurken, iyi işletilmemesinden dolayı süt verimi düşmüş hayvanların bulunduğu bir çiftliği satın alması sektör yetkililerinin, “satın alma değil kurtarma operasyonu” iddialarını kuvvetlendiriyor.

ÇİFTLİK ALIMI DEĞİL KURTARMA OPERASYONU!

* tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz ile batık çiftliği satın alınan Muharrem Selamoğlu’nun aynı dönem milletvekilliği yapması dikkat çekerken, sektör yetkilileri söz konusu çiftlik alımının bir ihtiyaçtan dolayı değil, arkadaş şirketini kurtarma operasyonu olarak değerlendirmesi dikkat çekti.

KAMUOYUNA HİÇ BİR AÇIKLAMA YAPILMADI

Çiftliği satan eski Milletvekili Muharrem Selamoğlu, satış fiyatıyla ilgili bilgi vermekten kaçınırken, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin de söz konusu çiftlik alımıyla ilgili kamuoyuna hiçbir açıklama yapmaması dikkat çekiyor. Çiftlikte bulunan hayvanların bakımsızlıktan dolayı süt verimlerinin günlük 5-6 litrelere kadar düştüğü ifade edilirken, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin bu satın almadan nasıl bir kâr elde ettiği ise tam bir muamma.

Kaynak: Milli Gazete /  Sadettin İnan